Si ets periodista i de Badalona, tens una probabilitat situada al voltant del 99,9% que la gent t'acabi preguntant: “escolta, i què passarà, eh, eh, eh? No governarà pas l'Albiol, oi?”.

Si un servidor, ajuntalletres de Badalona, sabés què passarà, no dubti que a continuació aniria a fer una loto de moltsmilions d'euros i a mi ja m'hi han vist prou. En general i per sempre més. Però com que, de moment, no tinc capacitat per veure el futur, seguiré aquí, treballant i intentant explicar coses.

Però primer dues prèvies: 1/ els resultats, com per situar-nos:

Badalona

i 2/ ja hi ha hagut diverses reunions, trobades i converses, discretes i no tan discretes per sondejar-se els uns als altres. I n'hi haurà més. Sense excloure ningú.

Però hi ha una dada molt interessant que potser ajuda a entendre el fenomen Albiol, sobretot fora de Badalona. Per què guanya aquest home? Bé, doncs primer per una obvietat que convé recordar: perquè la gent el vota. És que la gent es pensa que Albiol guanya per osmosis inversa. I no. Guanya perquè a les urnes hi ha més paperetes amb el seu nom que amb el nom dels seus rivals. Però aquest cop, gràcies a la coincidència entre les municipals i les europees, podem saber qui el vota.

Mirant les dades, uns quants vam creure veure -erròniament- que uns 10 mil votants de Puigdemont a les europees, havien triat Albiol a les municipals. Però la xifra no és aquesta. Potser s'hi acosta, però és excessiva. Fem una ullada i descobrirem coses interessants.

El PP va rebre 11.775 vots a les europees i 37.506 a les municipals. Això significa que 26.731 badalonins no van votar Dolors Montserrat però si Albiol. I, qui són aquestes 26.731 persones? En el cas dels votants d'Esquerra és impossible fer la comparativa perquè no anaven sols sinó dins de Guanyem, la coalició encapçalada per l’exalcaldessa Dolors Sabater. Però si que podem saber que Puigdemont va treure 15.701 vots a les europees i Junts per Badalona 5.140. L'error en el càlcul inicial va ser considerar que aquests 10.561 vots de diferència havien anat tots a Albiol sense tenir en compte que una part, desconeixem quina, poden haver anat a Guanyem o a altres. Vaja, que molta gent va votar el president a l'exili per Brussel·les i a Badalona per Albiol, però també per Sabater, Àlex Pastor (PSC), Aïda Llauradó (Comuns), o per la resta de partits. Cert, però, que perquè Albiol tragués el resultat que va treure, segur que molts dels seus votants també van votar Puigdemont. I també molts dels que van votar Junqueras.

Interessant també veure que el PSC va treure 28.064 vots a les europees i 19.902 a les municipals. O sigui, 8.162 vots per Borrell no van anar a Pastor. Mentre, els 8.821 vots per Ciutadans a les europees van convertir-se en 1772 a les municipals, una diferència de 7.049 vots que en el cas dels comuns és de 1.492 vots, 9.990 a les europees front 1.492 a les locals.

Ara toca als que hi entenen, agafar aquestes xifres i extreure'n una conclusió exacta. Mentre, jo em dedicaré a explicar dos possibles escenaris i deixaré estar els números. Però abans una altra prèvia.

Fa poc més d'un any va haver-hi una moció de censura contra la llavors alcaldessa Dolors Sabater que ha permès governar els socialistes amb 4 regidors de 27, 3 de seus i un d'Unió que va marxar de CiU. Llavors vaig defensar que allò va ser possible gràcies a un pacte secret propiciat per García Albiol. Què guanyava ell amb aquest moviment que no li donava l'alcaldia? Sembrar per recollir en aquestes eleccions. Com? 1/ fent fora Sabater just l'últim any del seu mandat, que era quan podria lluir obra feta i tenir presència institucional, 2/ enfortint un PSC, llavors en hores molt baixes, gràcies a l'efecte alcaldia i, per tant, debilitant Sabater per l'efecte dels vasos comunicants i 3/ “comprant” a futur el suport de Pastor. Albiol sabia que era possible tenir ara una majoria amplia que mai seria absoluta. El pacte seria garantir que el PSC mai donaria els vots a cap candidatura alternativa.

Doncs bé, ara sabrem si aquest pacte existeix o no. I ho sabrem analitzant les dues variants més factibles.

- No hi ha cap pacte, tots els candidats es voten a si mateix i Albiol és alcalde per majoria simple.

- Dolors Sabater proposa a Àlex Pastor un pacte que els permet sumar 13 (contra 11 d'Albiol) a canvi de tenir l'alcaldia dos anys cada un.

La segona probabilitat és un win-win per Guanyem i PSC perquè passen d'estar 4 anys a l'oposició a tenir dos anys d'alcaldia. Si el PSC no l'accepta, voldrà dir que el pacte secret era cert. Si l'accepta voldrà dir que potser hi havia pacte i ara s'ha incomplert (no pateixi que si passa, Albiol ho explicarà) o que, com defensa molta gent, no n'hi havia i he tornat a equivocar-me, com tantes altres vegades.

Ho sabrem en breu. Ai, quins nervis més nerviosos.