Apujo la persiana. Està ennuvolat. I ha tornat el silenci. L'allau de pares (i mares) amb nens (i nenes) que voltaven ahir pels carrers ja és història. Poso la ràdio i el gran tema és analitzar què va passar. El debat ha durat tot el dia, però demà morirà perquè aquest dimarts comença la polèmica sobre el pròxim dissabte, el dia en què sí que serà l'autèntica fugida d'Egipte. Dissabte serà l'apocalipsi!!! Per fi podrem sortir a fer esport i a passejar, la previsió és de molt bon temps, serà cap de setmana... El còctel perfecte per tertulianejar sense parar durant els quatre dies previs i després fer un post d'un parell de dies més. Endavant!

Però mentre això arriba, aturem-nos en ahir. Servidor de vostè va sortir a observar. I a la crònica del dia 45 vaig explicar què vaig veure. Mentrestant, a les xarxes s'encetava un encès debat, com són tots els debats a les xarxes. Una foto en va tenir la culpa. Aquesta:  

Emilio Morenatti 1

L'autor és Emilio Morenatti, un reputadíssim fotògraf amb mencions i premis al World Press Photo (el reconeixement mundial més important de la fotografia) i que actualment és el cap de fotografia de l'agència Associated Press a Espanya i Portugal. O sigui, Morenatti no és un que passava per allà i va fer una foto amb un mòbil de segona mà. Morenatti és un referent.

Doncs bé, com ha explicat ell mateix avui al Catalunya Migdia de Catalunya Ràdio, ahir va sortir a buscar la notícia en forma de foto. I va pensar: “Fa bon dia i la gent anirà a la zona pròxima a la platja”. I així va ser. Com TV3 va pensar que si enviava una mòbil a la platja del centre de Badalona, tindria imatges de gent passejant amb els seus fills. I com altres mitjans, inclòs ElNacional.cat, van enviar periodistes i fotògrafs a altres indrets. Perquè ahir la notícia era veure gent passejant amb els seus fills. Morenatti va enviar 15 fotos i El País va decidir publicar aquesta. Per què? Perquè la notícia era que després de sis setmanes, progenitors i canalla havien pres el carrer.

El problema és que la foto es va fer viral treta del seu context i per milers de persones va ser la prova que altres milers de persones s'havien comportat com uns irresponsables i havien fet com una mena de gran pinya castellera on els uns estaven adherits com a paparres als altres. I a partir d'aquí als passejants els van dir de tot, i a Morenatti més. De manipulador cap amunt. I li van recordar una altra foto seva, també molt polèmica, de la manifestació espanyolista del 12 d'octubre del 18 al passeig de Gràcia de BCN. Aquesta:

Morenatti2

Una imatge que també va ser coneguda com la dels 7 semàfors perquè alguns van dir que per fer veure que hi havia gent, Morenatti havia anat repetint el mateix fragment diverses vegades. És a dir, que havia “construït” la foto. Però l'explicació té un nom i el sap tothom: perspectiva.

Morenatti3

És la mateixa perspectiva que ahir va fer creure a molts (i a moltes) dels que van veure la foto que els arribava per totes bandes que els fotografiats estaven a tocar, cosa que vulnerava la llei i, sobretot, era un menyspreu i una frivolitat davant l'esforç que ha fet tota la societat per aturar el virus. Ho va explicar molt bé l'usuari de Twitter @24LV4 en un fil on demostra que els que apareixen a la foto tan junts realment estaven a cinc bancs de distància. I ho va fer marcant els seients amb colors.

PLATJA1

I per si no havia quedat prou clar, encara va explicar-ho millor agafant la imatge de la zona que hi ha a Goolge Maps i situant-hi la persona que es fa la selfie i el nen:

PLATJA2

Què, estan a tocar? No, oi? Queda prou clar? Crec que sí. Doncs el mateix Morenatti ha explicat que durant les últimes hores, gent anònima que no ha fet una foto en sa vida, s'ha permès donar-li lliçons, ha dubtat de les seves intencions i l'han insultat a ell, a la seva feina i a la seva carrera de professional reconegut. A part, i això ho dic jo, de demostrar no saber amb quin rigor funciona una agència com The Associated Press.

Que cada foto té una intenció? Esclar. Disparar aquí i no allà modifica el missatge? Naturalment. El que no es fotografia no existeix? Vaja, ara hem descobert la sopa d'all. Però el fotògraf professional i de prestigi tria el moment i l'espai seguint el seu instint, el seu criteri i la seva experiència.

Però tornem a les fotos d'aquest diumenge. També en va circular molt una altra feta a l'avinguda Pau Casals de BCN, que és la que va de Francesc Macià a l'entrada sud del Turó Parc. I novament sembla que la gent estigui a tocar, oi? Però @24LV4 va unir amb dos cercles vermells la persona més pròxima a l'objectiu i a la més llunyana, tal com es pot veure aquí:

PLATJA3

I seguidament va agafar un mapa de la zona per demostrar que entre les dues persones realment hi havia 200 metres de distància, o sigui, el doble que la llargada que fa el terreny del joc del camp del Barça:

PLATJA4

Novament la perspectiva. Això vol dir que no és cert que hi hagués aglomeracions? No. N'hi va haver? Sí. Potser no tantes com s'ha interpretat basant-se en aquestes dues fotos? Seguríssim. I només en alguns llocs puntuals? Exacte. I potser les distàncies van ser les mateixes que hi ha a les cues que es fan a les parades dels mercats, als forns o a les portes dels súpers? Jo, a la zona de platja on vaig estar una hora llarga, sí. Hi hauria d'haver hagut horaris de sortida? Sens dubte. Va ser un error desconfinar la canalla un diumenge i hauria estat millor triar un dilluns, cosa que hauria autoregulat la sortida? Aquest va ser l'error. Va haver-hi nens que van jugar a futbol tot i estar prohibit? Algun que altre, és possible. I això és més greu que fer un petó als avis? Doncs miri, no. Per tant, podem dir que van sortir milers de persones i unes quantes van incomplir les recomanacions? Segur. Com s'incompleixen cada dia. De fet, des que va entrar en vigor l'estat d'alarma el 14 de març i fins ahir, a Espanya s'han interposat al voltant de 720 mil multes i han detingut 6.500 persones. DETINGUDES! 6.500...

Per tant, podem afirmar que hi ha coses més terribles que un nen jugant a futbol en plena pandèmia? Doncs miri, li respondré amb una altra pregunta: té sentit posar-te una mascareta que no serveix per a res i que si serveix d'alguna cosa és per contaminar els altres i que els altres et contaminin a tu?

Mascareta VOX