Doncs no, sembla que no ha agradat gaire el nom de la persona elegida per Pedro Sánchez per ocupar el càrrec de Fiscal General de l'Estat. Sobretot per qui no l'ha triat. Bàsicament partits polítics de l'oposició i associacions diverses de fiscals i de jutges. I és que Dolores Delgado hi arriba aterrant directament des de la cartera de ministra de justícia. O sigui, se li critica el moviment per la barreja entre allò de la separació de poders i de la dona del Cèsar. El (petit problema) és que la majoria dels que ara es fan els ofesos són professionals del control polític de la Fiscalia. I no només. I això és una miqueta cínic, la veritat. Però aturem-nos-hi. En aquest càrrec, vull dir. A veure què descobrim.

Juan Manuel Fanjul va ser el Primer Fiscal General de la democràcia. Durant la guerra civil va ser secretari general de “La FET y de las JONS” i després en dues ocasions va ser procurador de les corts franquistes. Per tant, el primer de la llista va ser directament un falangista. Com a inici no està malament, no troba?

El segon va ser José María Gil-Albert, que venia de ser diputat de la UCD. El va substituir Luis Antonio Burón Barba, el primer que no venia de la política sinó de la carrera judicial i que va plegar per discrepàncies amb el govern de Felipe González. El següent va ser Javier Moscoso, antic diputat de la UCD i que va arribar a Fiscal General després de ser ministre de la Presidència del primer govern del PSOE. Seguim?

A Moscoso el va succeir Leopoldo Torres, diputat del PSOE a les legislatures del 1979, 1982 i 1986 i membre del seu Comitè Federal. El va seguir Eligio Hernández, conegut com “El pollo del Pinar”, no per la seva faceta judicial ni fiscal sinó perquè aquest era el nom que rebia quan era un destacat practicant de lluita canària. En el seu cas venia de tenir càrrecs com el de Governador Civil de Tenerife, el de Delegat del Govern socialista a Canàries i el de diputat del PSOE al Parlament regional. A continuació van triar Carlos Granados, allò que se’n diria un magistrat de dilatada trajectòria, sense cap càrrec polític i que el 2014 va presidir la Junta Electoral Central.

El primer Fiscal General del PP va ser Juan Ortiz Úrculo, que també venia de la carrera fiscal i que va durar 8 mesos al càrrec abans de dimitir. El va substituir el destacat membre supernumerari de l'Opus Jesús Cardenal. Oficialment no tenia cap adscripció política, però va resultar ser més aznarista que Aznar. Encara ara es recorden les seves opinions contraries a l'avortament, l'homosexualitat, el divorci i els anticonceptius i el suport al fiscal en cap de l'Audiència Nacional Eduardo Fungairiño quan aquest va justificar en un informe els cops militars a l'Argentina i Xile com a via per mantenir l'ordre.

Rodríguez Zapatero va decidir superar l’etapa més fosca d’Aznar amb Cándido Conde-Pumpido, un jurista que va ser fundador i portaveu de la progressista Jutges per a la Democràcia. Amb el PP novament el poder es va optar per Eduardo Torres-Dulce, provinent de la carrera fiscal i amb un oncle que havia estat president del Tribunal d'Ordre Públic durant la dictadura. Seguidament, la primera dona, Consuelo Madrigal, més famosa com a fiscal del judici al Suprem que ocupant el càrrec de Fiscal General.   

I arribem ja a José Manuel Maza, arquitecte de l'estructura que va sostenir la causa contra l'independentisme i de qui el PSOE va dir quan va ser nomenat que “la seva trajectòria com a magistrat no garanteix en absolut el perfil independent que es requereix”. La seva mort inesperada va catapultar al càrrec Julián Sánchez Melgar, a qui la moció de censura contra Rajoy Quan també el va catapultar, però cap a casa seva i després de només sis mesos. Pedro Sánchez en la seva primera etapa presidencial va optar per María José Segarra, que no ha estat ni carn ni peix.

En resum, el nomenament de Dolores Delgado no fa res més que seguir un costum que podríem resumir amb la frase: “quan mano jo, mano jo i jo trio com a Fiscal General a un dels meus. I quan manis tu, ja posaràs els teus i jo ja t'ho criticaré. I tal dia fotrà un any”.