Reaparició del Secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon després d'haver patit la COVID. Una molt bona notícia. La recuperació i el retorn. I a la roda de premsa li pregunten pel cas de Madrid. Fa quatre dies allà estaven fatal. I sense haver tancat bars i restaurants, sense aplicar les mesures restrictives que patim aquí i, justament aplicant les contràries, ara estan molt millor. Què ha passat, senyor Argimon? Resposta: “No ho sé”. Plas, plas, plas!!! Gran ovació pel senyor Argimon.

Fins ara, quan preguntàvem sobre aquesta qüestió se'ns deia que era perquè resulta que a Madrid el pic va començar abans, que ja està de baixada i bla, bla, bla. Però això no explicava la situació. Perquè és que aquesta és la clau, que ens diuen coses, moltes i massa gent, però no ens expliquen les coses. Cal EX-PLI-CAR-SE. I si no, fer un Argimon i dir que es desconeix la resposta. És preferible això a especular o divagar. I la reobertura dels centres d'estètica n'és un exemple.

Per què estaven tancats? Quin va ser el criteri mèdic que va sustentar aquella decisió? Sobretot si la comparem amb l'aplicada a les perruqueries. I ara, per què permeten que tornin a obrir? Què ha canviat? O abans el criteri mèdic estava equivocat, o no existia, o ara obren per les pressions hagudes i no aplicant aquell criteri mèdic. Jo no sé si la decisió era correcta abans, ara o cap de les dues vegades, però si ens l'expliquessin potser ho entendríem.

Passa el mateix amb els centres de culte. Ara han decidit que a les cerimònies no hi poden assistir més de cent persones, independentment de la capacitat del local. Novament, la pregunta és: per què? Quin és el criteri mèdic que fa que restringeixin l'aforament, precisament ara, quan resulta que anem una miqueta millor? Si amb unes xifres mooolt pitjors a les actuals, a la Sagrada Família podien haver-hi fins a 800 persones, per què ara només n'hi poden haver 100? Què ha canviat? Què ha passat? És pel sidral del cap de setmana passat amb la famosa beatificació? Llavors la decisió d'ara no segueix un criteri mèdic sinó mediàtic? O si? EX-PLI-CAR-SE!

I pel que fa a bars i restaurants, fa dies corria el rum-rum que aviat permetrien reobrir-los perquè consumíssim de cara a Nadal. I avui... Patapaaam! El dilluns 22 podran reobrir bars i restaurants. Noi, devem ser vidents. Però és que ara ja sospitem que passat Reis els tornaran a tancar. Si això acaba succeint, voldrà dir que potser hi ha un criteri, però seguirem sense conèixer-lo. I sospitarem que és aleatori. I serà així perquè no s’expliquen.

Ah per cert, incís en el tema bars i restaurants... Un grup d'alcaldes del PSC del Baix Llobregat i l'Hospitalet han enviat una carta al vicepresident Pere Aragonès reclamant la reobertura. Argument? La greu situació que pateix el sector. Escoltin, mig món han fet tancar aquest tipus de negocis i no hi ha les queixes que hi ha aquí. Potser perquè allà se'ls compensa econòmicament? Doncs potser que ho demanin al seu partit, que casualment governa Espanya i és qui té la clau de la caixa.

EX-PLI-CAR-SE. I exposar. I debatre. Avui mateix l’Àlex Arenas, investigador i professor del departament d'enginyeria informàtica i matemàtiques de la URV piulava: “Estem en una bifurcació: A) Mantenir les restriccions actuals, esperar que baixi la corba, i tornar a començar. B) Relaxar restriccions a canvi de fer teletreball, teleeducació i tests d'antígens massius, sostinguts en el temps. La A portarà 3a onada, és hora de provar la B”. No en tinc ni idea de quina de les dues solucions és la bona, però com a ciutadà agrairia que algú em digués per què han triat la A i amb quin criteri basat en què.

I li diré més, si acabem trobant els motius pels quals a Madrid estan com estan i resulta que el mètode aplicat allà és el bo, l’apliquen aquí i llestos. Perquè com que partim de la base que qui pren la decisió intenta encertar-la, optem per la que s’ha demostrat vàlida. Hagi funcionat a Madrid o a la Xina Popular. I, sobretot, expliquem-la!!!

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat