El mes d'agost s'ha anunciat un gran canvi al món econòmic americà. L'era de la primacia dels accionistes, que ha dominat durant més de 20 anys, s'ha acabat. Així ho han declarat els presidents executius de 181 de les companyies nord-americanes més importants, que tenen més de 15 milions d'empleats, amb uns ingressos anuals superiors als 7 bilions de dòlars i representen el 30% de la capitalització del mercat dels EUA.

La Business Roundtable, liderada per Jamie Dimon, president executiu del banc JP Morgan Chase, vol redefinir les regles del capitalisme per assegurar-ne la sostenibilitat a llarg termini dins d'un panorama cada vegada més fràgil carregat de greus problemes econòmics i socials. En aquesta taula rodona s'asseuen des d'Amazon fins a Xerox, passant per Apple, Exxon Mobil, Ford o grans firmes de comerç minorista com Walmart.

Segons defineix la taula, es tracta de definir una nova declaració sobre el propòsit, o la meta, d'una companyia, anant més enllà de satisfer exclusivament els interessos dels accionistes. Entre els propòsits de canvi hi ha invertir en els empleats i donar suport a les comunitats en les quals hi ha assentades les empreses, sense descuidar la de generar rendibilitat a llarg termini per als accionistes.

L'economia americana té dos greus problemes: una baixa productivitat i un elevada desigualtat. Ara funciona gràcies a tipus d'interès molt baixos. I a més està ficada en una confrontació intensa amb la Xina pel lideratge mundial, que es tradueix en una guerra comercial. En l'àmbit del carrer, els treballadors estan estressats per la jubilació i les pensions, així com per l'impacte de la revolució digital sobre l'ocupació.

"Hem pervertit la veritable naturalesa del capitalisme nord-americà que incentiva la feina dura i la innovació". La crisi dels opiacis és el punt negre que acompanya un panorama poc estable i estimulant.

Fins ara, els executius gaudien d'incentius per donar suport a l'estratègia d'assolir la valoració més gran per als accionistes ja que ells cobren bons relacionats amb la seva quantia. A més, l'alt valor de les accions suposa un escut contra el risc de les adquisicions.

Però, la rebel·lió dels executius està relacionada amb el poder creixent dels inversors institucionals, com Vanguard, BlackRock o State Street, que imposen la seva llei. Les recompres d'accions que proporcionen efectiu als accionistes a costa d'invertir en el futur de les empreses no són més que un tipus d'operacions que posen en perill el llarg termini.

La declaració de Business Roundtable no és legalment vinculant per als seus signants, però suposa una llavor que, com assenyala el premi Nobel d'Economia, Michael Spence, "necessita el suport dels governs, que tenen la responsabilitat de crear espai i proporcionar les eines perquè les empreses amb múltiples parts interessades maximitzin el seu impacte social positiu".