Trenta-dos anys després de la caiguda del Mur de Berlín, el 2020 va suposar un retrocés històric del model occidental segons un informe de The Economist. De 167 països al món, només 23 són plenament democràtics, el 13,8% del total. La tristesa s'ha estès de cap a cap del planeta: tan sols el 8,4% de la població mundial es deslliura de viure sota diferents fórmules de pressió política, religiosa o econòmica.

L'epidèmia de la Covid-19 ha empitjorat el quadre general en imposar el confinament, la polarització de les opinions a través de les xarxes socials i, especialment, la crisi d'amplis sectors econòmics que han desestabilitzat les classes mitjanes.

A tots els països de l'Europa Occidental ha descendit l'indicador de les "llibertats civils" per restriccions en la vida pública i social. França i Portugal han caigut del grup de democràcies plenes, on els països del Nord han mantingut el seu estatus.

Els EUA han patit una caiguda en la puntuació en un any turbulent, dominat per una epidèmia invasiva, protestes socials i la polèmica elecció presidencial, com es va veure a la presa del Capitoli.

A part de les "democratures" com la Rússia de Putin i la Turquia d'Erdogan, el balanç recollit a l'Orient Mitjà i Àfrica del Nord revela que han retrocedit a nivells inferiors als registrats abans de la Primavera Àrab.

La democràcia no és una cosa que ha de reposar sinó una conquesta que sempre s'ha de renovar

El model xinès ha tingut un indubtable impacte sobre la democràcia. La Xina és el poder ascendent del segle XXI, però també una autocràcia que desconfia del lliure mercat i abusa dels drets humans. Tanmateix, els esdeveniments recents mostren com d'ineficaç s'ha tornat la política occidental. El 30 de desembre, la Unió Europea va acordar un pacte d'inversió amb Pequín que li va assegurar guanys relatius i va donar una empenta diplomàtica a la Xina. La borsa de valors de Nova York va prohibir les accions de diverses empreses xineses, només per canviar d'opinió dues vegades en pocs dies. Fins ara, el Congrés americà no ha aprovat un projecte de llei per protegir els uigurs del treball forçat.

Mentre Occident trontolla, Xi Jinping va anunciar al novembre la firma d'un pacte comercial amb 14 països asiàtics i continua amenaçant Austràlia amb la seva dura diplomàcia i un embargament comercial.

No obstant això, Àsia ha mostrat un pas endavant democràtic en el cas del Japó, Corea del Sud i Taiwan, país que ha protagonitzat l'avenç internacional més important.

Fins i tot a la Xina els joves estan desemmascarant a les xarxes socials la "paradoxa del PIB". La creixent frustració per la mobilitat social posa en relleu una "seriosa divergència" entre el ràpid creixement de l'economia i la satisfacció vital dels ciutadans.

El món sembla desitjar encendre una passió per allò nou, potser amb nous i inesperats protagonistes. La democràcia no és una cosa que s'ha de reposar sinó una conquesta que sempre s'ha de renovar.