El món ha viscut unes tenses vacances, però el 15 d'agost han girat les agulles del temps en una direcció més favorable. Els mercats han emès amb alces un senyal d'alleujament. El decisionisme polític està buscant terminis més llargs a Occident i l'Àsia.

Després d'una perillosa escalada d'amenaces entre Corea del Nord i els EUA, la pressió s'ha desviat cap a zones més propenses a la negociació, és a dir entre Washington i Pequín.

El secretari d'Estat nord-americà, Rex Tillerson, ha declarat que els EUA no busquen un canvi de règim a Pyongyang sinó més aviat frenar una cursa armamentista que posi en perill la pau. Dirigents de la CIA havien esmentat un escenari sense el líder Kim Jong-un, però els serveis secrets nord-americans han detectat que Corea del Nord ha aconseguit miniaturitzar caps nuclears per als seus míssils, amb 60 peces actualment disponibles. No hi ha lloc per a foc i furor.

A partir d'allà el conflicte s'ha reorientat cap a les relacions Estats Units-Xina, principal protector de Corea del Nord, país que juga un paper estratègic important per a Pequín.

Donald Trump ha fet el primer moviment cap a la distensió; el Ministeri de Comerç de la Xina ha respost

Donald Trump ha fet el primer moviment cap a la distensió en firmar un memoràndum que ordena l'obertura d'una investigació per determinar els abusos en matèria de propietat intel·lectual que practica l'Imperi del Centre. El Ministeri de Comerç de la Xina ha respost que "no es rendirà definitivament sinó que prendrà les mesures apropiades per salvaguardar els seus drets i interessos legítims".

El llenguatge del comunicat revela el fons de l'enfrontament, la contesa pel lideratge mundial, però alhora dilueix el factor coreà i ajorna la resolució del contenciós fins a la pròxima reunió a Pequín entre Xi Jinping i Donald Trump, acordada per a l'hivern d'aquest any. Els mercats han pres nota immediata del gir.

Així mateix, de cara a la tercera fase de les converses del Brexit, Londres ha proposat una unió duanera temporal amb la Unió Europea, que pot buscar una fórmula intermèdia entre continuar i una sortida brusca, una cosa que de cap manera no vol la classe empresarial britànica. Theresa May assenyala que la Gran Bretanya no vol veure's impedida de prendre "iniciatives audaces" amb altres països. Aquest tipus d'expressions properes al lirisme són sempre identificades com a mostres de feblesa.

Sigui com sigui, el decisionisme polític a curt termini en una part del món i a l'altra ha rebaixat el to i deixa al temps que jugui el seu paper històric d'àrbitre. L'economia, que dona senyals positius sense resoldre del tot qüestions profundes, ho agrairà.