Per als experts en politologia les eleccions no es guanyen, es perden. Té cert sentit, li va passar a Aznar després de l'11-M, a Zapatero amb la crisi econòmica i a Rajoy amb la sentència de la Gürtel. Als canvis de govern, el cap de l'oposició hi pot arribar amb el partit desorganitzat —el poder el recol·loca aviat— però amb un cert programa definit. El que està passant al PP és que més enllà de la guerra cultural —capitalitzada per Ayuso més que pel PP nacional—, Alberto Núñez Feijóo no acaba de definir les propostes conservadores en el terreny polític, l'econòmic i el social. La "calculada equidistància", com recriminava Pedro Sánchez en l'últim cara a cara del Senat, no es concreta en gairebé res.

Començant per la qüestió política, Feijóo no ha respost a la gran pregunta: pactaria un govern amb Vox? Col·locaria Espanya en la línia d'Itàlia? Coneixem la resposta en l'àmbit autonòmic, a Castella i Lleó Vox va entrar sota la seva presidència. En l'àmbit nacional, no ha aclarit el dubte.

En el social, dos exemples recents. Feijóo s'ha compromès a derogar la llei trans, mentre aplica mesures idèntiques on governa. "No puc comprendre la frivolitat que adolescents puguin, simplement per una decisió ni tan sols meditada, hormonar-se", ha dit Feijóo a Lleida. La secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez Pam, ho ha titllat de "falòrnia". Les competències en Sanitat estan transferides a Galícia, on està permesa l'hormonació de menors. La norma, segons està redactada, contempla l'anomenada "autodeterminació de gènere" —desvincula el sexe de la biologia— i està inclosa en vuit lleis avalades pel PP. Ho va fer a Extremadura amb José Antonio Monago el 2015, a les Balears, Múrcia, Canàries, i a Cantàbria i Aragó es van aprovar amb els vots del PP. Aquesta mateixa setmana, Ayuso s'ha negat a derogar la llei trans a Madrid com li demana Vox en la negociació de pressupostos. Abans s'hi havia negat en quatre ocasions: dues vegades el 2016, l'agost del 2021 i el desembre del 2021, quan es va unir a l'esquerra per frenar la seva derogació com demanava la ultradreta.

Tampoc no ha fixat posició sobre l'avortament. En l'arrencada del curs, Isabel Díaz Ayuso es va avançar en la primera entrevista de la temporada i va defensar que la decisió final sigui de la menor. "Una vegada una dona té clar que no vol continuar, crec que no hi pots obligar ningú". Hores després, Feijóo es va distanciar i ho va delegar a una posició personal, a més de passar la responsabilitat al Constitucional, on el PP té recorreguda la llei de terminis des de fa 12 anys. Que fixin posició els jutges, abans que el partit.

Alberto Núñez Feijóo no acaba de definir les propostes conservadores en el terreny polític, l'econòmic i el social. La "calculada equidistància", com recriminava Pedro Sánchez en l'últim cara a cara del Senat, no es concreta en gairebé res

Sobre Catalunya i la qüestió nacional-territorial el PP evita posicionar-se. Per Feijóo, la reforma del delicte de sedició seria "l'atemptat més gran a la igualtat a Espanya". La realitat europea és que a Alemanya va ser eliminat en una reforma de 1970 titllat de vestigi autoritari. En el seu discurs de clausura del XIII Congrés Provincial del PP va acusar l'executiu de "degradar les institucions" per tenir ERC com a soci. Sobre Pegasus, la seva posició passa per criticar la destitució dels màxims responsables del CNI. Mentrestant, la Comissió Europea manté oberta una investigació per la gravetat de l'assumpte. Aquest és l'estàndard i no la politització del marc de valors col·lectius assumits en la Unió.

Més lleis i assumptes d'Estat indefinits: l'habitatge. En un acte amb Ayuso, Feijóo ha dit no resignar-se que els joves hagin de carregar "amb una hipoteca per mantenir un govern". La llei estatal continua la seva tramitació en el Congrés amb les esmenes del PP en defensa de la propietat privada i sense un pla jove que compensi l'escassetat més gran de diverses generacions. És més, els joves són la taxa més baixa de propietaris, amb una caiguda de 33 punts en l'última dècada en menors de 35, del 69,3% al 36,1%.

Rishi Sunak va decidir gravar els beneficis de les companyies d'energia per recaptar uns 6.000 milions d'euros. Fins al 25% dels beneficis de Shell o BP davant els seus beneficis disparats. Després va aprovar 18.000 milions d'euros en ajuts a les famílies vulnerables. "No és ideologia, és pragmatisme", va dir Sunak. No està escrit que els conservadors estirin la fórmula fallida d'abaixar impostos, segons la demostració empírica de Liz Truss. I encara amb el suport de totes les institucions europees a l'illa energètica defensada pel govern, el coordinador general del PP Elías Bendodo no corregeix l'"estafa ibèrica" i insisteix en la intenció d'abaixar impostos allà on es pugui.

Fins ara, hi ha un flanc que sí que ha definit Feijóo. I no és menor. El suport mutu amb la gran empresa, representada per la CEOE. "Un paio responsable, molt seriós i molt capaç", ha dit el seu president Antonio Garamendi. No hi ha cap membre del govern espanyol que hagi rebut un compliment com aquest. Ni tan sols Nadia Calviño.

Queda un any perquè Feijóo respongui a les grans qüestions nacionals. Però també als reptes de la desconnexió occidental del gas rus, la complexa triangulació geopolítica d'Europa respecte als EUA, la Xina i Rússia, juntament amb la governança europea. La resposta a la pregunta sobre si Feijóo està preparat, s'anirà comprovant aquests mesos. El programa, sens dubte, no ho està.