Faust és el protagonista de la llegenda clàssica alemanya del mateix nom. Ja ho saben. Es tracta d'un home de molt èxit, però també insatisfet amb la seva vida, que fa un pacte amb el diable i lliura la seva ànima a canvi de coneixement i plaers mundans il·limitats. Poder.
En realitat, en la nostra vida, coneixem el mite de Faust abans del que ens pensem. Getsè és aquell pastor vell i penedit d’Els Pastorets de Folch i Torres que ha venut la seva ànima al diable a canvi que el llop deixi de menjar-se les ovelles. Tot i que, òbviament, Els Pastorets no són una adaptació directa del mite i tenen un to més festiu i popular, el personatge del Faust català serveix per transmetre un missatge moral: els pactes amb el diable porten a la perdició. Cedir a la temptació té un preu. Però, clar, en la cosa catòlica existeix la possibilitat de redempció.
Donald Trump ha demostrat una ambició desmesurada de poder absolut pactant amb el diable
Es pot connectar el mite de Faust amb tot home poderós. Donald Trump ha demostrat una ambició desmesurada de poder absolut pactant amb el diable en forma de personatges controvertits i sacrificant la veritat, el respecte per les institucions i la compassió.
La mateixa elecció del Papa, un teòric acte guiat per l’Esperit Sant, és també un escenari de lluites de poder. Una tensió entre la vocació espiritual i l’ambició personal que recorda aquesta voluntat de transcendir per una causa noble, però seduït pel poder.
El boom de la construcció i les seves conseqüències també pot ser vist així. Faust vol èxit ràpid i fa un pacte amb Mefistòfil. El boom immobiliari és un pacte similar. Molta gent va vendre la seva ànima pel benefici econòmic ràpid. Es van fer edificacions massives, sovint sense planificació ni sostenibilitat. Es van trencar equilibris en forma de destrucció del territori, corrupció política, urbanitzacions fantasmes o deute bancari. Es va ignorar el cost humà i ambiental a canvi d’una promesa de riquesa i més riquesa. Però, vaja, que això no va passar només durant l’època de la bombolla. És una cosa que passa encara ara. Gent que no en té mai prou i que per benefici propi que ni necessita trinxa la vida dels altres.
De fet, Faust acaba condemnat o penedit, segons la versió. Però sempre hi ha un preu a pagar. El dubte a la vida real és si gent com Donald Trump o altres Faust que pul·lulen pel món acabaran caient o si, com molts altres homes que han desafiat i encara desafien els límits establerts, faran que qui en pateixi les conseqüències sigui només la societat que els envolta.