En un partit de futbol es coneix per amonestació quan l'àrbitre atura el joc, crida el jugador, aixeca la targeta i anota el número de samarreta, nom i cognoms del jugador. Es tracta d'una sanció administrativa que, aplicada en el moment oportú, contribueix al bon desenvolupament del joc i reforça l'autoritat del col·legiat. El recurs de la crida l'ordre comporta encara més solemnitat quan, després d'aturar el joc, el mitjancer explica de manera clara i concisa que no tolerarà més despropòsits, amb l'amenaça de pena d'una sanció efectiva.

En les primàries d'un partit, és l'autoritat electoral qui s'encarrega de garantir el correcte desenvolupament del procediment, el compliment de la normativa, la transparència i el respecte al principi d'igualtat.

Al PSOE encara no s'han convocat primàries, però ja hi ha tres aspirants i algú que s'ha erigit en àrbitre i autoritat electoral d'un procés que formalment no ha començat. Es diu Mario Jiménez, és el portaveu de la gestora, i ja ha tret la primera amonestació a un dels equips. Jiménez, que a més és portaveu de Susana Díaz al Parlament andalús, ha telefonat el coordinador de la campanya de Pedro Sánchez, Alfonso Gómez de Celis, per cridar l'atenció sobre una falca publicitària difosa per un mitjà de comunicació gallec anunciant un míting de l'exsecretari general del PSOE a Ourense.

Vagin traient entrades per a les primàries del PSOE perquè serà pur espectacle

En no existir encara reglament ni data per al partit no hi ha autoritat que valgui ni àrbitre que pugui amonestar els aspirants, encara menys a les plataformes de suport de cadascun d'ells que han proliferat com els bolets pels territoris i que poden utilitzar els seus recursos com els vagi de gust. És més, quan la gestora del PSOE va posar data al congrés -que no pas a les primàries- en l'últim comitè federal, sabia perfectament què feia i què buscava. I era, a més de dilatar els temps en benefici d'una de les aspirants, controlar el cens d'afiliats fins al dia de la convocatòria. En el cas d'haver-se convocat el conclave i la consulta llavors, el "padró" socialista estaria avui tancat i sense possibilitat de ser alterat.

Vet aquí una de les batalles a lliurar en les properes setmanes. València, Sevilla, Galícia, Albacete, Alacant... El degoteig de queixes a les agrupacions és constant. Altes que no es tramiten; nous afiliats a qui no se'ls gira el primer càrrec bancari -a la consulta només podran participar-hi els que estiguin al corrent de pagament de les quotes-, desenes de registres en una direcció idèntica...

L'equip de Sánchez ha donat la veu d'alarma i ha sol·licitat ja al portaveu de la gestora una reunió urgent amb les candidatures dels tres aspirants per fixar com més aviat millor les regles d'un joc que promet més fang que netedat i més negror que visibilitat. La gestora es nega a fer públiques les variacions del cens que va heretar l'1 d'octubre quan es va erigir en "màxima autoritat". Per alguna cosa deu ser. Potser és perquè a més d'àrbitre en aquest partit també fa d'equip. I això que el partit encara no ha començat. Vagin traient entrades perquè serà pur espectacle, i veuran com els qui abans apel·laven a la participació i la transparència com a sinònim de la millor política, ho enfocaran demà de manera molt diferent. Tot, perquè en un partit d'estructures endogàmiques i clientelars no s'escapi ni un sol vot.