"No que m'hagis mentit. Que ja no et pugui creure, això m'aterreix"

Friedrich Nietzsche

 

(Això és una veu en off. Els vull demanar que s'imaginin que ressona la veu del cèlebre Félix Rodríguez de la Fuente...)

"Mentre la primavera porta fins a la praderia i a les muntanyes ibèriques la migració més massiva de l'any, mentre el xot, el xatrac comú, l'oreneta, el milà negre o l'àguila marcenca marquen l'abril amb el seu vol de tornada, mentre tot això s'esdevé, els fatxes de la pàtria també han iniciat el vol de migració, el massiu traspàs de WhatsApp a Telegram. Mai un estol tan gran d'individus s'havia desplaçat tan ràpid i tan massivament encalçant les falsedats que els alimenten..."

(Hahahaha, segur que ho han sentit amb tota nitidesa. Els més joves poden buscar el seu inconfusible estil en algun vídeo de Youtube. Ningú no ho podria narrar millor.)

Doncs sí, amics de la fauna ibèrica, la migració del fatxa de servei de missatgeria a servei de missatgeria fa dos o tres dies que està en ple apogeu i no m'he pogut resistir a fer-ne algunes reflexions. Fugen de la censura, els han dit, i van a la recerca de la seguretat. Com que són del segle passat, la majoria ni sabia que existia Telegram, ni feien anar les dues o fins i tot les tres o les quatre aplicacions de missatgeria alhora, sinó que eren usuaris de l'única que havien sentit a parlar. Així que la migració no només ha consistit a canviar els seus usos i costums, sinó que ha exigit tot un esforç per part del partit d'ultradreta —per convèncer-los i ensenyar-los com fer-ho— i per part dels fidels afins que han hagut de baixar-se-la i donar-se d'alta. Ningú no els ha dit, i ells no en tenen ni idea, que quan et vas donant d'alta, Telegram amablement envia a tots els contactes la teva nova incorporació. Així que fa un parell de dies que estic amb els ulls com a plats. Ja poden imaginar que l'agenda d'un periodista té telèfons d'allò més variats. A la meva hi ha polítics, altres periodistes, jutges, fiscals, empresaris, notaris, ambaixadors, productors audiovisuals i fins i tot alguna persona normal. Així que estic al·lucinant. Segons el meu Telegram, que a cada estona m'informa: en tal s'ha unit, en tal altre és a Telegram; perquè tots estan fent alhora la migració i perquè tots la fan a la recerca de Vox. Hi ha motius per sorprendre's, de debò, fins i tot prou motius per espantar-se, ja m'entenen.

A Vox li han estroncat l'estratègia les directrius posades en marxa per Zuckerberg per impedir la difusió de notícies falses. No hi ha democràcia sense informació veraç i la ultradreta de tots els països ho sap prou bé, i ha decidit acabar amb ella. A Vox no poder aconseguir enviaments massius de les seves falsedats i els seus missatges catastrofistes, racistes i esbiaixats la fa miques. Així que, tots a Telegram!

No deixa de ser preocupant veure l'esforç que alguns estan disposats a fer per reforçar el seu biaix cognitiu, per evadir-se de la realitat i per rebre només i tan sols un tipus de missatges

"Tenim un canal de Telegram en el qual difondrem els millors discursos d'Abascal i vídeos per desmentir les mentides dels progres!", els anuncien. "Quan entris ningú no veurà qui ets ni quin és el teu número de telèfon! Envia aquest missatge als teus grups per aconseguir que la censura no ens afecti! Visca Espanya!", els apressen als seus fòrums. Ells mateixos deuen saber que per molts és molt important que no se sàpiga que van amb aquesta colla, però els ha passat per alt el petit detall que la massiva obertura de comptes de Telegram amb aquesta finalitat queda al descobert als mòbils de totes aquelles persones que ja tenien un compte i el seu telèfon a l'agenda. Alguns voltors carronyers digitals s'hi van unir ahir de bon matí, ho vaig poder comprovar, i això que els de la seva espècie no són ocells migradors.

Tampoc no els han explicat que mentre que a WhatsApp el primer missatge reenviat manté l'origen en l'anonimat, a Telegram sempre, una vegada rere l'altra, en les retrameses es pot llegir qui va ser el creador original del missatge. La traçabilitat de les falsedats augmenta i, fins i tot, en cas de responsabilitats legals d'alguna mena seria molt fàcil saber qui va ser el pacient zero de la intoxicació viral.

A més de la gràcia de saber qui són capaços de migrar, més com a xais que com a aus, a la recerca de l'aliment de falsedats contra el govern que els vivifica, no deixa de ser preocupant veure l'esforç que alguns estan disposats a fer per reforçar el seu biaix cognitiu, per evadir-se de la realitat i per rebre només i tan sols un tipus de missatges que consideren "censurats" per aquelles empreses ultraliberals que només diuen que fan esforços per mantenir l'ecosistema de la democràcia.

No, WhatsApp no ha censurat res. De fet, ha fet públic un comunicat per explicar, per activa i per passiva, que el xifrat punt a punt que té l'aplicació no permet accedir als continguts i, per tant, resulta impossible censurar res. En canvi, em diuen, a l'aplicació russa dels germans Darov a la qual ara es dirigeixen, si no s'utilitzen els anomenats xats secrets, el xifratge no funciona end-to-end, i la part negativa és que en aquests xats secrets no es poden reenviar missatges, la qual cosa és clau per a la retroalimentació de tants ultres. Crec que aquests no seran els que utilitzin, ja ho veurem. Les converses que no són xat secret sí que poden estar a l'abast de l'empresa Telegram.

Com que els ultres mai no perden una bona oportunitat, també van intentar culpar de la censura dues empreses de verificació que estan relacionades amb La Sexta. Apareixen, entre moltes d'altres, en una pàgina web de WhatsApp que ofereix llocs per contrastar possibles fake news rebudes a aquells usuaris que hi estiguin interessats.

(I torna la veu en off.)

Els ocells migradors s'han empassat fins i tot això. Haurien de saber que un bon ocell sempre ha d'anar amb compte amb el que es posa al bec, ves no sigui un ham que li destrossi el ganyot.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat