"Cap feina honesta no és fàcil"

William Faulkner

 

En els últims dies els papers oficials del CGPJ s'han omplert de catalans i sobretot de consellers i exconsellers, encara que ells, és clar, tan "constitucionalistes" escriuen sempre consejera i exconsejero. Continuo atenta a veure com tradueixen lehendakari quan toqui.

El cas és que la carta de la consellera Ciuró, sobre els inacceptables tuits publicats pel jutge del Social 1 de Barcelona, Carlos Vegas, va arribar per fi a la Comissió Permanent que en el seu últim punt del dia aprovava: "dar traslado de la expresada comunicación al Promotor de la Acción Disciplinaria a los efectos a los que hubiere lugar. Notifíquese a la consejera de Justicia de Catalunya". Almenys no han menystingut de la missiva —era del tot incorrecte— però també s'han sacsejat la qüestió passant la pilota a l'encarregat d'investigar si s'han produït faltes disciplinàries, de la qual cosa es pot esperar que al jutge Vegas (@EstadoCharnego) no li passi res, però, almenys, tindrà la incomoditat de saber que l'assumpte ha passat a la disciplinària i que fins que aquesta l'arxivi, probablement fent referència a com de poc ètic resulta demanar que els jutges prevariquin contra la Generalitat, tindrà una lleu ombra d'inquietud.

La qüestió és que també ha aparegut al ple del Consell l'exconseller d'Interior, Jordi Jané, que ha estat nomenat professor ordinari en l'àrea de Dret Constitucional i de la Unió Europea de l'Escola Judicial. Va ser votat per 14 dels 20 vocals encara que era el candidat de Lesmes. No va ser per seguidisme sinó per falta d'opcions. Molts dels quals el van votar no neguen que per al sector afí a Lesmes podia ser bona idea "premiar" el "consejero" d'Interior que se'n va anar per no "pecar" de les referèndum, i que així ho va testificar en aquest judici que tant els va molar, però era pràcticament l'únic aspirant a la plaça i l'Escola necessitava urgentíssimament comptar amb aquest professor, així que molts el van votar per pal·liar un mal major. Per cobrir aquesta plaça es van presentar tres persones: el magistrat Juan Ignacio Ulloa, la magistrada del Jutjat de Primera Instància 20 de Barcelona i Jané. En anar a votar van descobrir que Ulloa, que va ser al seu dia cap de gabinet del president del TC, havia decidit marxar com a lletrat de nou al Constitucional, aquesta vegada com a lletrat de Martínez-Vares, amb qui sembla que comparteix credo, així que ja no podien designar-lo. Que Ulloa era el que millor currículum tenia ho demostra que malgrat saber que no li interessava ja aquest lloc, hi va haver fins a tres vocals que el van votar. Després estava la magistrada Rocío Ortega que va ser derivada a una plaça de professora de Dret Civil, que tampoc no tenia pretendents. Així que només els quedava Jordi Jané i a aquest, malgrat els seus mèrits eren suficients, però no brillants, li va ser concedida la plaça.

Hi ha molts i molt bons perfils a Catalunya de persones que serien molt valuoses per instruir els nous jutges. No creuen que podrien nomenar-los? És per diners? No creuen que sigui interessant intervenir en la formació de les noves promocions de jutges? S'ha produït una ruptura entre l'òrgan del CGPJ que va ser descentralitzat a Catalunya amb un missatge evident i la societat catalana?

No es tracta d'una circumstància excepcional. Sent com és de màxima importància la formació dels futurs jutges —tant que els conservadors de l'APM es van fer amb la direcció de l'Escola Judicial quan van poder— el cert és que cada vegada resulta més difícil aconseguir candidats per ser professors. Al final les places acaben sent per a jutges joves, gairebé tot just sortits de la mateixa Escola, sense que la Universitat o altres àmbits jurídics estiguin disposats a nodrir aquest claustre, la qual cosa no estaria res malament de cara a oxigenar el pensament dels que d'allà surten.

Per què no hi ha candidats per ensenyar a l'Escola Judicial de Barcelona? Cap de les persones que he consultat no considera que el problema sigui que no hi hagi professionals disposats a anar-se'n a viure a Catalunya perquè el cert és que tampoc els mateixos catalans no demanen aquestes places. És condició per a això ser prèviament funcionari i aquest és concretament el cas de Jané, que és funcionari de carrera de l'Escala Superior d'Administració General del Cos Superior d'Administració de la Generalitat de Catalunya. Apunten algunes fonts que aquesta exigència podria estar relacionada, ja que, m'expliquen, la Generalitat convoca poques places de titular per a funcionari i els contractats laborals no poden optar a aquests llocs.

El cert és que ser professor de l'Escola Judicial no està mal pagat encara que, potser, no hi ha massa diferència amb els treballs dels quals és necessari procedir. Un professor ara mateix cobra al voltant dels 3900 € nets en 14 pagues i un cap d'àrea una mica més. El treball no és lleig i, a més, dona possibilitat de completar-se amb altres acompliments, encara que amb una mica de traça o tenint una bona col·locació. Per exemple, l'actual cap d'estudis de l'Escola, Clara Carulla, i una de les professores, Rosa Méndez, duen a terme feines d'assessorament per al Principat d'Andorra que han importat durant el 2021 uns 41.800 € (segons adjudicació andorrana) que no està malament. Tampoc falten els cursos i viatges de cooperació internacional que es poden cobrar a part. Aquestes dues mateixes professores han estat fa bé poc al Perú per aquest motiu. I això que a l'Escola hi ha una gran càrrega de treball, però tenen temps per a tot. De tota manera, pensant que les quantitats podien fer-se més atractives, es va demanar fa temps a Lesmes augmentar-les, encara que no va ser receptiu a la idea.

Hi ha qui pensa que els possibles candidats de fora de Catalunya pensen que les places ja estaran adjudicades i ni les demanen, i els catalans no en semblen massa interessats, si bé hi ha vocals del Consell que tenen clar que hi ha molts i molt bons perfils a Catalunya de persones que serien molt valuoses per instruir els nous jutges. No creuen que podrien nomenar-los? És per diners? No creuen que sigui interessant intervenir en la formació de les noves promocions de jutges? S'ha produït una ruptura entre l'òrgan del CGPJ que va ser descentralitzat a Catalunya amb un missatge evident i la societat catalana? És un misteri al qual ningú no s'atreveix a donar una resposta que pugui dir-se certa, encara que no es nega que hi ha un veritable problema per cobrir aquestes places. Potser vostès ho tinguin més clar. Escriguin-li a Lesmes i li ho comenten. Potser dona curs a les seves idees i tot.