El 2021 podria ser un any històric, un "Any Zero", similar al posterior al final de la Segona Guerra Mundial, el 1946, perquè de nou la gran tasca és la reconstrucció, segons Klaus Schwap, fundador del World Economic Forum (avui FEM). Atesa la tasca que toca, el president del FEM, Borge Brende, va dir que "Àsia tindrà un paper molt important en la recuperació de l'economia mundial, ja que representa el 50% del PIB i la població mundial." Atès els bons resultats de la Xina el 2020, el personatge estrella del dilluns a les sessions virtuals de Davos va ser Xi Jinping.

Des de Pequín, Xi va afirmar que "la història avança i el món no tornarà a ser el que va ser en el passat". Per abordar la nova època, va defensar el multilateralisme per decidir en conjunt el futur. "O bé això, o bé començar una nova Guerra Freda; que pot empènyer al món fins i tot a l'enfrontament". Per prendre el bon camí, cal "abandonar els prejudicis ideològics... Cada país és únic" Per acabar va esmentar la Carta de les Nacions Unides, com una norma bàsica i universalment reconeguda".

Totes les paraules de moda van sonar en la seva intervenció, "creixement inclusiu", "desenvolupament verd" o construcció de consens. En alguns llocs d'Àsia, com en Hong Kong, van resultar estranyes, atès que allà es va prometre l'autonomia fins a 2047, en un tractat que Pequín va firmar amb la Gran Bretanya. Al seu torn, l'Exèrcit Popular d'Alliberament de Xi va explicar una versió diferent a Taiwan, amb vols militars consecutius de més d'una dotzena d'avions.

Una dia després, dimarts, va tocar el torn a Europa. Angela Merkel va ressaltar que la seva concepció del multilateralisme és diferent de la del president xinès. "La transparència és clau" per què es pugui saber des de fora "el que passa en un país" i va citar com a exemple l'actitud de Pequín quan van començar a detectar-se casos de la malaltia de Covid-19 a l'hora d'aportar informació a l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Així mateix va fer referència a condicions laborals a Xinjiang i els seus camps de "reeducació" on la Carta de les Nacions sortiria en defensa dels drets individuals.

En un altre to, més autocrític, Emmanuel Macron va assenyalar que "el capitalisme modern ja no pot funcionar. Només sortirem de d'aquesta pandèmia amb una economia que pensi més a combatre les desigualtats". El president francès va al·ludir a la financiarització del capitalisme que havia generat "guanys desvinculats de la innovació o el treball".

Escoltant l'inquilí de l'Eliseu parisenc, alguns experts van recordar el tractat "Benestar per a tothom" del llavors ministre d'Economia alemanya a la postguerra de 1946, Ludwig Erhard, després canceller, que va considerar essencial un sistema d'"economia social de mercat", que va donar uns resultats espectaculars en la República Federal a partir de 1949. En quant a la financiarització de l'economia, Joan Pau II ja va advertir sobre els seus perills.

Per part americana, va arribar virtualment l'enviat especial de l'Administració Biden per al canvi climàtic, John Kerry, que va assegurar que els Estats Units reprendran la seva lluita contra l'escalfament global "després de quatre anys d'absència imperdonable" referint-se a Donald Trump, una curiosa forma de tornar a l'escena internacional atacant un enemic intern, que pel que es veu continua estant present.

Kerry, que va ser secretari d'Estat fins a 2017, vol continuar mantenint la seva posició fent del clima un factor en totes les decisions importants de política exterior i de seguretat després que Biden hagi donat el seu vistiplau a l'Acord de París, tractat que la majoria dels científics i la majoria dels ministres del clima consideren aquests passos són lamentablement insuficients per abordar la crisi.

Després dels jocs del poder desplegats i els 12 bilions de dòlars gastats pels governs en estímuls per superar la crisi del coronavirus, hi ha un ambient voluntarista i favorable a aconseguir que el 2021 sigui un any que faci oblidar un annus horribilis. Tanmateix, el Banc Mundial ha retallat la seva predicció de creixement al 4% per a l'economia global. Ara s'esperen recessions de doble caiguda al Japó, la Zona euro i el Regne Unit, ja que s'apliquen restriccions per frenar la propagació de l'euro. Al maig tindrem una segona volta a Singapur del World Economic Forum, que comptarà amb la presència física dels intervinents. A veure si això ajuda a millorar el panorama...