Em sorprèn molt que a la llista de desigualtats per raó de gènere mai hi aparegui l’invent aquest de la Copa de la Reina.

A Espanya hi ha una Copa del Rei de tots els esports i té l’origen en el futbol. Exactament l’any 1902, quan un dels actes per celebrar la proclamació d’Alfons XIII com a rei va ser una competició en forma d’eliminatòria. L’èxit va fer que l’any següent es convertís en l’actual campionat, que amb els canvis de règim ha tingut els noms de Copa del President de la República i del “Generalísimo”. I aquesta copa la disputen els homes.

I després hi ha versió per a dones, que és la Copa de la Reina. I, la veritat, no entenc aquesta diferenciació que considero una discriminació. Què passa? Les dones són menys importants i no mereixen rebre la copa de mans del Rei, que és el de veritat? Escolti, que la Reina no té sang reial i només és la consort. Escolti, que la Reina no és reina, sinó que és la dona del Rei.

I, quan la filla gran de l’actual Rei sigui reina, què? (que ho serà si abans no té un germà de sexe masculí i fan un “Infanta Elena”) Què passarà llavors? La Copa de la Reina continuarà sent per a dones i el rei consort (vaja, el marit, el postís, l’afegit) donarà nom a una Copa del Rei per als homes? Oi que llavors es veurà estrany? I, oi que tots sabem que llavors la Copa de la Reina serà la dels homes?

És que a mi això de fer una Copa de la Reina em sona com d'obra social. Sap quan els líders mundials, pràcticament tots homes, es reuneixen per arreglar el món i envien les dones a una agenda paral·lela a base de visitar exposicions i hospitals? Doncs si fa o no fa...

Però bé, si a tothom li està bé el nom i la consideració actual i que les dones juguin una competició de segona, escolti, cap problema. L’únic que, per estar a la moda, haurien de tunejar-li el nom i anomenar-la “Copa de la Reina. Trofeu Compiyogui”. Home (i dona), que els temps canvien.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat