Aquesta setmana s’ha celebrat a Fira de Barcelona un esdeveniment sobre vi, la BWW o Barcelona Wine Week, una fira en la qual hi han exposat els seus productes 828 cellers individuals (uns 200 de catalans) i 70 denominacions d’origen d’arreu de l’Estat. No endebades Espanya és el tercer major productor mundial de vi, el primer exportador en volum i el tercer en valor monetari.

Catalunya té una riquesa molt destacada en aquest sector i té també la singularitat de ser la zona on es concentra més del 95% de la producció de vi escumós (abans “xampany” i, de fa anys, ens hi referim amb el terme “cava”). Al nostre país aquest tipus de vi és al darrere d’unes 35.000 ha de vinya, unes 6.000 explotacions agrícoles i gran quantitat d’empreses i d’ocupació. També és a Catalunya on més vi escumós es consumeix de tot l’Estat (prop d’un 40% del total) amb unes 3,7 ampolles anuals per persona (2021).

Un sector de tant de volum i amb tanta competència, per força ha de ser dinàmic. I com que en els darrers anys hi ha hagut moviments quant al producte que arriba al mercat, m’ha semblat oportú referir-me a les denominacions comercials de vins escumosos que hi podem trobar així com algunes dades que ens permetin conèixer millor amb què omplim la copa.

El vi escumós més conegut i el de més volum, a distància de la resta, és la DO cava, que inclou àmplies zones vitivinícoles del país (amb Sant Sadurní d’Anoia i els seus voltants com a bressol del producte) i també municipis puntuals de Burgos, La Rioja, Àlaba, Navarra, Saragossa, València i Badajoz. L’escumós es fa a partir de raïm de qualsevol lloc geogràfic de la DO i/o de vi elaborat per productors de vi base que no fan cava. En total són 205 empreses elaboradores (2021), la immensa majoria a Catalunya, amb tres productors destacats que són Freixenet, Codorniu i Jaume Serra. Les vendes d’ampolles el 2021 van ser de 238,2 milions (un 71% de les quals a mercats exteriors), corresponents a aquestes qualitats: criança mínima de 9 mesos, 209 milions; mínima de 18 mesos, 25,3 milions; mínima de 30 mesos 3,9 milions; i mínima de 36 mesos, 10.000 ampolles.

Un segon vi escumós que trobem al mercat és el que du el segell Clàssic Penedès, una branca de la coneguda DO Penedès, nascuda el 2014. Reuneix 11 elaboradors que obtenen el seu vi escumós seguint tres grans principis: 1) producte 100% ecològic; 2) territorialment, és un vi 100% de la DO Penedès; i 3) una criança en celler mínima de 15 mesos. Els quatre elaboradors més significatius són Albet i Noya, AT Roca, Colet i Loxarel. La venda total estimada de Clàssic Penedès és del voltant de 750.000 ampolles.

La tercera denominació comercial que trobem al mercat és Corpinnat, una marca col·lectiva de la UE, fundada el 2017 per un grup d’elaboradors del Penedès especialitzats en vi escumós de gamma més alta que no se sentien còmodes dintre la DO cava. Les seves senyes d’identitat: 100% producte ecològic, 100% vinificació a la propietat, criança mínima de 18 mesos, preus dignes pel pagès i marques úniques per territori. A diferència de les DO anteriors, en què les empreses es comprometen a certificar el producte, a Corpinnat el compromís és a nivell d’empresa i de producte. Com que no són molts, em permeto donar-ne els noms: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Can Descregut, Pardas. La venda de Corpinnats el 2021 va ser de 2,3 milions d’ampolles.

Recapitulant, la DO cava produeix molts tipus de criances (curtes i llargues), que es tradueixen vins escumosos de preus dispersos (al supermercat van dels menys de 3 euros d’un Jaume Serra a més 30 d’un Juvé&Camps). Clàssic Penedès acota més la seva personalitat amb vins només del Penedès, ecològics i amb criances més llargues, i això es nota en el preu final. Corpinnat (totes les empreses i tots els seus productes) va amb criances encara més llargues. Per la seva especialització en vi escumós de la gamma més alta, tant el Clàssic Penedès com el Corpinnat no baixen de 8 euros l’ampolla (Corpinnat té un preu mitjà d’uns 17 euros) i presenten un rang de preus (distància entre el mínim i el màxim) de 13-14 euros enfront dels més de 30 en el cas del cava.

Com es pot veure, des de Catalunya es posa al mercat vi escumós en quantitat i qualitat per tots els gustos. La copa està a punt i el comprador decideix quin se serveix a taula, a la celebració o a la trobada. Txin-txin!