Aquesta setmana he tingut l'honor de ser objecte d'una paròdia del programa d'humor Polònia a TV3. Em van fer riure molt, que és del que es tracta. Em va semblar una sàtira divertidíssima que posa en evidència moltes qüestions de gran interès, i per això, aprofito que han utilitzat el meu "alter ego" per analitzar el que es planteja en el vídeo.

Si no ho ha vist, li resumeixo: apareix el meu "altre jo" al costat de l'"altre jo" de Miguel Bosé. Som els antivacunes, que tenim per objectiu "adoctrinar" els nens avisant-los dels perills de la injecció. Tot per descomptat en el marc d'una conspiració explicada per als més petits. El meu "altre jo" té el poder d'aniquilar un ésser maligne (que vol vacunar els nens), amb una gorra de paper de plata. I d'una manera absolutament delirant, el vídeo explica les nostres presumptes teories: els nostres "alter ego" afirmen teories de control social, de microxips, de verí a les injeccions... i per descomptat ens basem en senyors que es posen bates blanques per fer-se passar per científics.

En resum: tant l'"alter ego" de Bosé com el meu són dos personatges absolutament esperpèntics, alarmistes i defensors de teories sense cap fonament. Som uns "negacionistes, antivacunes, d'aquests que prenem lleixiu, conspiranoics de "manual".

La paròdia per si sola és divertida, està molt ben treballada i sens dubte que mai no està de més riure una mica. Sobretot quan alguns estem realment preocupats per allò que està succeint. Les coses cal prendre-les en el seu context i jo li agraeixo molt a Polònia que provi de fer sàtira portant al límit les coses per veure si així som capaços de riure una mica tots. Ara bé, com tota sàtira amaga una crítica i pretén d'alguna manera donar un perfil exagerat, però perfil, d'algú, vull posar el focus en allò que em sembla important de tot això.

Sabent com sé, que fins ara Polònia no s'ha rigut de les indústries farmacèutiques, ni dels experiments que duen a terme (sobretot en països en vies de desenvolupament) on per desgràcia ja s'han segat vides i la salut de molts nens, soc conscient que aquí només es fan bromes sobre els que plantegem qüestions que no van en la línia "políticament correcta".

Entengui's que ara mateix les principals cadenes privades de comunicació, com són Atresmedia, Mediaset i grup Prisa, tenen en comú un dels seus principals accionistes: BlackRock, que s'ha dedicat a comprar accions en totes elles, mentre ho feia aquests dos últims anys de Pfizer, Moderna i AstraZeneca, entre d'altres. Això no és per riure, però potser li dono a Polònia alguna idea per a un gag.

El fet que no pocs dels principals "experts" que apareixen en aquests canals de comunicació parlant-nos contínuament de les bondats de l'única alternativa que s'ha posat sobre la taula —això és, la "vacuna" contra la covid-19— apareguin als llistats de conflicte d'interessos de les farmacèutiques, també podria servir per riure.

Per riure és que la factura multimilionària firmada per la Comissió Europea amb les farmacèutiques per a l'adquisició de milions de "vacunes" no volgués mostrar-se a la llum obertament. És hilarant. Com ho és haver conegut gràcies a les filtracions parcials produïdes que aquestes farmacèutiques queden absolutament exemptes dels possibles efectes adversos que es puguin produir. És Can Pixa.

Quan se li acabi la rialla per tot l'anterior, agafi aire que riurem més encara: li recomano que llegeixi la interlocutòria d'una jutgessa de les Canàries que li donava la raó divendres a una mare que no volia vacunar el seu fill. Llegeixin-ho perquè és realment divertit: la interlocutòria assenyala que aquesta mare ha presentat informació contrastada i veraç on queda clar per què el més assenyat en aquest cas és aplicar el principi de prudència i no vacunar el menor. Entre altres coses, una cosa còmica: les dades oficials que evidencien que el benefici que obtindria el menor és "molt molt escàs". I quant al risc, assenyala la interlocutòria judicial que "havent-se constatat efectes adversos de gravetat a curt termini, i sent totalment desconeguts els que es poguessin donar a mitjà i llarg termini, entenem que els possibles efectes adversos de la vacuna en el menor poden ser molt superiors i poden tenir unes conseqüències adverses per a la seva salut en comparació amb el fet d'encomanar-se de cap covid sense que se li hagués subministrat vacuna contra la covid." Veritat que això és per riure, gent de Polònia? Estic segura que faran un vídeo supertreballat per riure's de totes aquestes dades,

Una altra cosa de la qual ens podem riure és del fet que fa un any, quan no s'havia començat amb la campanya de vacunació de la covid a Espanya, la Incidència Acumulada era 8 vegades menor que l'actual (assenyala la interlocutòria); els morts per covid eren 15 vegades menys, el nombre d'ingressos hospitalaris eren 9 vegades inferior i el número d'ingressats a l'UCI era 14 vegades per sota. I per riure més, acudim al Centre Nacional d'Epidemiologia, que ens diuen que els contagis diaris (fins i tot abans d'arribar òmicron) eren molt superiors als d'un any abans, malgrat tenir ara un 80% de la població vacunada. Assenyala aquesta resolució judicial que, amb les dades oficials a la mà, des que s'ha subministrat la vacuna, les dades no són millors. Assenyala literalment que "tot això ens porta a confirmar el que ja se sabia, que les vacunes no immunitzen, i que ens movem en un terreny d'inseguretat científica omplert d'incertesa".

Per si això no fos suficient per a fer-nos preguntes, es prenen mesures que no tenen res a veure amb criteris epidemiològics. El passaport covid, que fa saltar pels aires drets fonamentals de persones absolutament sanes i no contagioses, és l'evidència que aquí s'està aprofitant la situació per fer pessics als nostres drets fonamentals (que són de tots) i observar com la gent dona saltirons i s'ho empassa. Això de que la pandèmia està servint d'excusa per ventilar drets fonamentals amb poc qüestionament no és idea meva, que ja sap que vaig per la vida amb una gorra de paper Albal bevent lleixius: aquest argument l'assenyalen diferents juristes, com el Jutge José María Asencio que s'ha atrevit a trencar el silenci, entre altres col·legues seus de professió que no suporten veure tot el que està succeint. Rigui, que tot això és hilarant.

Que bona part de la població estigui segura que amb les punxades s'acabava això, que estiguin convençuts que estan protegits i que per això no faci falta prendre precaucions és una cosa de què també podem riure. Perquè malgrat que això era la versió oficial quan van arribar les vacunes, ara ja se sap que no és així. Riguin, que cal riure.

Com també ens llançarem bones rialles en comprendre que apareix una nova variant i tot es torna un caos. Perquè uns diuen que és terrible aquesta òmicron, d'altres diuen que és més contagiosa però menys letal. Apareixen per afirmar que tindran vacuna en cent dies. I després per confondre'ns amb la presumpta protecció de les que ja existeixen. Té vostè informació en tots els sentits: perquè es posi la tercera dosi i perquè es posi les que vindran. Les necessitarà per a l'òmicron, i les altres lletres de l'alfabet. De fet, el director de Pfizer explicava l'altre dia que no saben encara si serà suficient una sola dosi per a aquesta nova variant, o caldria començar de nou amb les tres dosis. Recorrem a l'humor perquè si no ens posarem tristos.

A Israel ja han anunciat que Pfizer camina provant la tercera dosi de la vacuna per a nens menors de 5 anys. Assenyalen en la informació publicada (https://www.timesofisrael.com/pfizer-testing-3rd-covid-vaccine-dose-for-kids-under-5-after-setback/) que el canvi es produeix "després que les dades inicials de l'estudi de la companyia descobrissin que els nens de 2 a 4 anys no van respondre com s'esperava a les injeccions de dosis molt baixes).

És també de riure veure com els editors del British Journal of Medicine (una de les revistes científiques més prestigioses) han hagut de treure un comunicat (https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2635/rr-80) per denunciar les campanyes de desprestigi que s'estan duent a terme per Facebook i els seus "verificadors". Concretament, apunten a una publicació en la qual destapaven les irregularitats de les proves principals de les vacunes de Pfizer als laboratoris de Ventavia. Doncs bé: els verificadors externs que col·laboren amb Facebook (aquí a Espanya ja coneixem als "oracles de la veritat veritable"), haurien assenyalat aquesta peça d'investigació recolzada pel BJM com a "parcialment falsa" o "poc fiable". Una manera de generar descrèdit sobre la seva feina i sobre la gravetat del que es denunciava. Que llàstima que aquests editors del BJM no tenen sentit de l'humor, perquè haurien d'haver rigut, veritat? No, no els ha fet gràcia que se'ls tracti de conspiranoics, de gent poc seriosa i de donar informació que no és del tot veraç. S'han molestat molt perquè fan la seva feina rigorosament i alerten de qüestions importants per a la població (en aquest cas el fet de les greus irregularitats en els processos de proves inicials d'aquestes vacunes que estan inoculant al personal).

En aquest festival de l'humor no s'oblidin de riure molt alt quan tinguin coneixement de la censura que s'està produint de manera brutal. Llegeixin-se l'article de Fernando del Pino Calvo-Sotelo, amb titulat "Ya Basta" que li van eliminar a Expansión després de col·laborar-hi deu anys (https://www.fpcs.es/basta-ja/)

Segur que tot això que els explico és per passar la tarda d'aquest diumenge plorant de riure. De tot això és del que porto mesos escrivint, informant: entrevistant metges i experts que, des del rigor i la seva honestedat, ens han explicat els llums i ombres del que estem vivint. A jutges, advocats, experts en diferents àmbits que denuncien el silenciament i manipulació que reben dels mitjans quan intenten alertar a la ciutadania del que està succeint.

Per la meva part, prendre'm amb humor les crítiques, menyspreus i insults és part de la meva professió. No me'n queda cap altra que intentar analitzar a què respon aquesta "broma", quan res del que es diu en l'esperpèntica història és cert. Preguntar-me per què pretenen alguns fer-me passar per una alienada a la qual no s'ha d'escoltar, quan del que estic parlant en tot moment té fonts contrastades, respon a un interès legítim de la ciutadania, i sobretot, s'està centrant en l'exercici dels drets fonamentals de tota la ciutadania.

Serà potser perquè això va de drets fonamentals pel que els de Polònia s'ho prenen de broma. Ja saben vostès que, a Polònia, com Marchena, creuen que les normes particulars són les que prevaleixen. Allò universal, els fa molt riure. Però em permetran que jo tot el que té a veure amb els drets, tant de les persones vacunades com de les no vacunades i especialment dels nens i gent gran, m'ho prengui molt seriosament.