Aquest inici de setmana aclareix diverses claus de l'ecosistema nacional. Primer, el govern espanyol ha volgut treure's de sobre la moció de censura com abans millor col·locant-la d'aquí a set dies. El PP va especular que Pedro Sánchez la portaria fins al maig per treure el màxim rèdit de l'ús grotesc de la moció de Vox, que només afavoria el president. Es va equivocar tant com quan va apuntar que no tancaria el pacte de pensions. D'altra banda, l'Executiu tampoc no vol riscos a futur. És més segur liquidar la moció ara i tornar de l'aturada de Setmana Santa amb el full de serveis en blanc sense deixar marge a l'atzar. I ja veurem a qui fa el regal Ramón Tamames, l'economista octogenari que defensa Espanya com a nació de nacions, parla de les "extremositats" del partit ultra, no vota Vox, creu en el canvi climàtic i en la necessitat d'immigrants per revertir l'envelliment de la població.

Aclarida la moció, després de la setmana de més crisi de la coalició, des del mateix 8 de març després de la sessió de control, a Sánchez li continua arribant la pressió de càrrecs del PSOE, de presidents autonòmics i barons regionals que prefereixen presentar-se a les eleccions separats de Podemos. Hi ha possibilitat de ruptura o expulsió? No. Fonts socialistes asseguren que el president és conscient de l'oportunitat política de separar-se quan toqui i anar a eleccions sense que la coalició es trenqui bruscament. En una legislatura anòmala i amb dos grans impactes (guerra i pandèmia), l'Executiu defensa una producció legislativa amb 202 lleis i la necessitat de reeditar el pacte.

Què passarà amb els pactes? Les lleis de la coalició acordades per PSOE i UP han entrat en terreny electoral i depenen del temps de descompte. Des de l'Executiu donen per descomptat que no necessiten la reforma de la llei mordassa per guanyar el 28-M. I si reben molta pressió, ni tan sols habitatge. Per això retreuen als socis d'investidura boicotejar i deixar caure lleis en lloc d'acceptar acords al vuitanta per cent. Negociar a màxims a hores d'ara només pot fer que tot el que es va pactar decaigui. Perquè no és que la coalició estigui trencada, que també, és que als espais electorals de la primera parada de les autonòmiques el PSOE comparteix l'autovia del PP i no les carreteres secundàries dels seus socis.

La cursa electoral és incompatible amb la parlamentària. És més, el 28-M ho és amb la coalició

La cursa electoral és incompatible amb la parlamentària. És més, el 28-M ho és amb la coalició. El PSOE està desitjant dedicar-se en exclusiva a la campanya, lluir agenda i mèrits, des d'una llei de paritat sense Irene Montero a una reforma de pensions liderada per José Luis Escrivá. I Podemos només vol marcar perfil propi i en aquesta fase atacar més el PSOE que el PP. D'aquí els atacs de la secretària general, Ione Belarra, des de "la tornada al codi de la Manada" a carregar contra el PSOE per acontentar suposadament els fons d'inversió en la llei d'habitatge.

L'Executiu ha entrat en campanya i no vol més cops de volant. El canvi de govern a les carteres de Sanitat i Indústria està previst per a després de la moció amb perfil baix. Des d'aquell moment, cuidar cada comunitat autònoma perquè revalidin i serveixin de matalàs a les generals.

El xoc de Yolanda Díaz amb Podemos pel ritme de la construcció de Sumar continua on era. Uns demanant primàries, Díaz insistint que n'hi haurà. Amb una diferència en els últims dies. La vicepresidenta segona està liderant l'espai en el terreny polític. Va votar en contra de la reforma del sí és sí i ha anunciat des de Brussel·les una reunió al màxim nivell amb Pedro Sánchez per parlar de la llei d'habitatge.

Al govern espanyol, abans de l'avorriment de la reforma del sí és sí, al PSOE li hauria servit que cadascú se n'anés pel seu costat. Però Podemos ha decidit anar contra el soci. L'Executiu n'és conscient i treballa per revertir el clot en el qual ha caigut la coalició. Té fins a Setmana Santa. O frena i reprèn el control o la rampa de caiguda pot arribar a maig. Separar-se és el més fàcil. Ha de calibrar quan, quant i com.