José María Giménez s’ha vestit d’heroi per regalar-li a l’Uruguai la seva primera victòria amb un cop de cap sobre la botzina. El Grup A, després de la victòria de Rússia en el partit inaugural, comença sense sorpreses.

Poc futbol

Hi havia moltes esperances dipositades en una selecció d’Uruguai a mig camí de renovar-se. El talent dels joves podia quallar entre la vella guàrdia que afronta el Mundial com una de les últimes revàlides. Però no ha estat així. El domini inicial dels sud-americans s’ha anat diluint amb el pas dels minuts.

Luis Suárez i Edinson Cavani, les seves dues estrelles, es perdien en lluites estèrils contra la defensa egípcia, molt ben situada per davant la frontal de l’àrea. El gol anul·lat a Suárez ha estat un miratge que no ha evitat els problemes de creació de l’Uruguai, inoperant en el mig del camp. La superioritat sobre el paper no es traduïa a la gespa.

Mohamed Salah, estrella d’Egipte, es mirava el partit des de la banqueta després de no recuperar-se a temps de la lesió que va provocar-li Sergio Ramos a la final de la Champions League. Els seus companys no negociaven cap esforç i es feien forts en cada jugada dividida.

El descans ha servit perquè Suárez tingués la seva millor ocasió, des de l’àrea petita, però ha seguit negat de cara a gol. La falta de punteria de l’Uruguai donava ales a Egipte, que ho fiava tot al contracop.

Les dues seleccions han arribat al tram final amb les cartes marcades. Els uruguaians no es podien permetre començar el torneig empatant. Els egipcis havien de protegir el resultat amb gust a victòria. Cavani ha estavellat una falta al pal. El setge semblava insuportable. I la insistència dels sud-americans ha tingut premi.

El central de l’Atlètic de Madrid Giménez ha provocat una falta lateral que ell mateix ha rematat amb el cap per trencar el 0-0. Tot això, a falta d’un minut per arribar als 90. L’Uruguai, fidel a la seva tradició, supera la primera jornada gràcies a l’amor propi dels seus futbolistes.