Croàcia ha derrotat Rússia, botxí d'Espanya als vuitens de final, gràcies als llançaments des del punt de penal (2-2, 3-4). La selecció de Rakitic ha suat de valent per superar l'amfitriona, però finalment ha pogut aconseguir la classificació per a les semifinals. El proper dimecres, els croats es disputaran, contra Anglaterra, una plaça per a la final del Mundial de Rússia.

Sense complexos

Croàcia estava avisada: Rússia no concediria el bitllet per a les semifinals del seu Mundial a un oponent que no s'ho mereixés. Els amfitrions ja havien demostrat, contra Espanya, que no tenien cap problema a cedir la pilota i desesperar els seus contrincants amb una estructura defensiva sòlida. I molt solidària. No els va espantar una selecció candidata a aixecar el títol i, evidentment, no els ha espantat la revelació, amb el permís de Bèlgica, de la Copa del Món del 2018.

La primera part de l'últim duel dels quarts de final ha sembrat el pànic a Croàcia. A Rakitic i Modric se'ls estava posant cara d'Isco i Sergio Busquets. I a Zlatko Dalic, el seu entrenador, de Hierro. Els balcànics han tingut un domini del 65% i s'anaven passant la pilota d'un costat a un altre sense cap mena d'ambició. Akinfeev no havia de fer més que contemplar com els seus rivals s'impacientaven davant la incapacitat de penetrar entre la defensa rusa. I, per si això era poc, els locals no han renunciat a fer mal al contraatac com sí que van fer contra el combinat espanyol.

En una d'aquestes embranzides, de fet, Txerixev ha tret les teranyines de la porteria de Subasic amb un míssil. El jugador del Vila-real fet un potent xut amb l'esquerra per culminar una paret amb Dzyuba i colpejar primer. Que aquest Mundial està essent imprevisible ho demostra el fet que un jugador que va entrar a la llista de Rússia en l'últim moment ha acabat, amb la d'avui, amb quatre dianes. 0-1. Croàcia, contra les cordes.

Exercici de supervivència

Com ja van fer contra Dinamarca, els de Dalic no han tardat a reaccionar. En els vuitens només van necessitar tres minuts per aconseguir-ho; en els quarts n'han precisat pràcticament deu, però tot i així han aconseguit igualar el marcador abans del descans. Perisic i Mandzukic no han desaprofitat el primer desajust defensiu del seu contrincant. Kramaric, davanter del Hoffenheim, s'ha encarregat de convertir la bona jugada dels seus companys en l'empat. Cop psicològic per a uns. Aire per als altres.

A la represa, però, els croats han tornat a recuperar la seva cara i el setge a Rússia ha estat molt efectiu quant a les ocasions contra la porteria d'Akinfeev. Poc a poc, els amfitrions s'han anat tirant cap enrere i la superioritat de Croàcia s'ha traduït en molt més que possessions llargues i estèrils. Perisic podria haver traslladat al marcador la millora de sensacions balcàniques a l'hora de joc. El seu xut, no obstant això, s'ha estavellat contra el pal.

El matx s'ha acabat convertint en un exercici de supervivència rus. Els de Cherchesov han emprat totes les seves armes per mantenir l'igualtat i exasperar Croàcia amb la mateixa robustesa que va exasperar Espanya. No s'havien de tornar bojos: el resultat assegurava la pròrroga i eren els croats, teòrics favorits, els que havien de portar la iniciativa en busca proactiva de la victòria. Ho han fet, però no ho han aconseguit.

Rakitic deprimeix tot un país

La pròrroga es preveia d'allò més dispendiosa per als dos conjunts. Ambdues seleccions, però sobretot Croàcia, han arribat foses al temps extra i trenta minuts més semblaven tot un suplici per als 22 futbolistes que hi havia sobre la gespa. Veient que Subasic, porter balcànic, estava amb molèsties musculars i Dalic no podia fer més canvis, Rússia ha fiat totes les seves opcions als penals. Avui, tanmateix, l'estratègia no li ha sortit bé.

Un gol de Vida a la primera part de la pròrroga semblava acabar amb les aspiracions de Rússia. El central ha rematat un córner llançat per Modric i ni Smolov ni Akinfeev han aconseguit evitar que la pilota es colés a la seva porteria. Lluny de rendir-se, però, els locals s'han servit d'una jugada a pilota aturada a les acaballes per empatar el partit. Penals.

Des dels onze metres, Croàcia ha estat més encertada i l'eliminatòria s'ha acabat decidint al seu favor. Com contra Dinamarca, Rakitic ha tornat a apuntar-se la diana definitiva. L'amfitriona s'acomiada del seu Mundial lluitant fins l'últim moment. Croàcia, per la seva banda, se cita amb Anglaterra el proper dimecres en busca d'una plaça per a la gran final del Mundial.