L'efecte Pep Guardiola, la intenció d'atacar amb o sense pilota, ha estat destacat com una de les característiques del Mundial de Rússia 2018. El Grup d'Estudis Tècnics de la FIFA (GST) ha destacat la influència de l'entrenador català i també ha puntualitzat la reducció de la possessió per la falta d'espai per als atacants.

"Guardiola ha tingut un gran impacte en molts jugadors i entrenadors. A la Champions League, en moltes Lligues amb el Bayern, amb el Barça o ara amb el Manchester City, va tenir influència. Sobretot, per la intenció de jugar des de darrere, aquella capacitat per atacar amb o sense pilota, amb una pressió alta", ha indicat el tècnic escocès Andy Roxburgh, membre del GST, durant la roda de premsa que aquest grup de la FIFA ha fet a l'estadi Lujniki de Moscou.

Rozburgh ha destacat, això no obstant, que hi ha hagut una gran flexibilitat tàctica durant el Mundial: "A la Champions League aquesta temporada hi ha hagut tres filosofies de joc, però aquí hi ha una varietat increïble d'estils". "Hi ha hagut un gran equilibri competitiu, amb països petits donant un gran rendiment. És destacable per exemple la forma com ha plantejat el seu partit Bèlgica contra el Brasil", ha ressaltat el tècnic en parlar de la lliçó tàctica que ha donat el català Robert Martínez en els quarts de final.

Robert Martinez seleccionador Belgica Mundial   EFE

EFE

La possessió ha estat a debat en una roda de premsa en la qual també han participat l'holandès Marco van Basten, en l'actualitat cap del grup de desenvolupament del joc de la FIFA, el brasiler Carlos Alberto Parreira, el serbi Bora Milutinovic i el nigerià Emmanuel Amunike.

La influència de Guardiola

Van Basten també s'ha referit al sistema implantat per Guardiola. "Al 2010 i al 2014 hi havia molts jugadors que havia entrenat Guardiola. Abans la possessió era molt important, però en aquest Mundial hem vist que equips com Suècia, Suïssa, Dinamarca o Islàndia van defensar en espais molt reduïts. A dia d'avui, és gairebé impossible moure's entre les línies", ha ressaltat.

Pep Guardiola Premier League Tottenham Manchester City   EFE

EFE

Van Basten ha posat com a exemple el cas d'Espanya i Alemanya, els dos últims campions. "Espanya es va enfrontar a una defensa fèrria. Rússia va buscar la millor forma per guanyar a un rival de major nivell tècnic i això també això és part del futbol. No es tracta només de ser bo a nivell tècnic, sinó també tàctic", ha ressaltat.

"Alemanya va crear moltes ocasions, però no va ser capaç de rematar i després està el risc del contraatac. El futbol està evolucionant i ho fa tot més difícil. Cada vegada es juga en menys metres quadrats. Cal mantenir un ritme alt i assumir més riscos. Alemanya va jugar millor que molts equips, però van tenir poca sort. Al 2014, amb menys ocasions, van marcar més gols", ha destacat.

Van Basten com a exdavanter ha justificat que no hagi estat un torneig de grans atacants. "En molts partits la defensa estava molt a prop de l'àrea i no hi havia espais. Hi ha hagut defenses fortes i ben organitzades. Messi o Neymar van tenir problemes per penetrar en les defenses. Això va per cicles i cada vegada es juga en espais més reduïts". Bora Milutinovic, de la seva banda, ha aconsellat recordar com es jugava en els 60: "A mi, el meu entrenador em va ensenyar que quan reps has d'anar cap endavant i tirar a gol el més ràpid possible".