Robert Martínez, català i seleccionador de Bèlgica, s’estrena en un Mundial amb una contundent victòria contra Panamà (3-0). El doblet de Romelu Lukaku i el gol de Dries Mertens trenquen amb la tendència d’un torneig on els aspirants al títol s’han llevat amb el peu esquerre.

El mateix sistema

Bèlgica, un dels equips més atractius d’aquesta Copa del Món, es presentava en societat amb pocs canvis: tres centrals i dos laterals llargs. La fórmula havia triomfat en una fase de grups impecable on van acabar imbatuts. Amb la certesa dels resultats, faltava veure com rendien les joves estrelles en el seu gran aparador.

Panamà no semblava un rival que pogués fer-li la guitza ni provocar cap sorpresa. Amb la pilota des del primer minut, Bèlgica ha començat a inclinar el camp. El capità Eden Hazard ha exercit de líder per orquestrar la majoria dels atacs, que també comptaven amb la col·laboració de Mertens i Kevin de Bruyne. El talent es trobava al marge del davanter Lukaku.

La falta d’espais anestesiava el futbolista del Manchester United, perdut entre cames panamenyes. Bèlgica tenia el punt de mira desviat, però no patia en defensa. El porter Thibaut Courtois era un espectador de luxe a Sotxi. Les ocasions queien de la mateixa banda i només era qüestió de temps que el 0-0 quedés desfasat.

Tones de talent

El descans ha reactivat els belgues. Robert Martínez no ha tocat res perquè l’equip funcionava: creava i explotava. I Mertens li ha donat la raó. El davanter del Nàpols ha enganxat una pilota morta al vèrtex de l’àrea per dibuixar una paràbola impossible per al porter Jaime Penedo. El gol ha aguditzat les diferències.

Bèlgica ja jugava amb el vent a favor. La defensa panamenya acusava el desgast de la primera part i regalava molts més espais. De Bruyne, després d’una jugada molt llarga i en atac estàtic, s’ha inventat una assistència amb l’exterior per trobar el cap de Lukaku. 2-0. Tot estava decidit. El talent belga havia desequilibrat la balança.

Panamà era un mort vivent. Corria per inèrcia i no per convicció. El desànim ha estat massa llaminer per a uns futbolistes que han aprofitat el tram final per enviar un avís a Anglaterra, rival directe per la primera posició del Grup G. El 3-0 de Lukaku, després d’un contracop i una passada a l’espai de Hazard, ha posat la cirereta a una estrena immillorable.