No és que sigui precisament cap secret que la indústria de l'automòbil no passa pel seu millor moment, entre altres coses perquè és una de les indústries que més ha patit les crisis dels últims anys, especialment la de la falta de microxips, que està provocant retallades en les gammes dels models i, a més, uns terminis de lliurament cada vegada més llargs que no han provocat cap altra cosa que una caiguda generalitzada en les vendes a nivell mundial.

Però un altre dels problemes a què s'enfronta aquesta indústria no té a veure directament amb els processos de fabricació o de venda, sinó directament amb el combustible dels cotxes de combustió, que de moment continuen sent els cotxes amb més quota de mercat.

És de sobres sabut que el preu de la gasolina i el dièsel ha pujat molt en els últims temps. Tanmateix, es pot tenir en compte que el preu del barril de petroli ha anat a la baixa des de fa ja uns mesos, amb un descens de fins a més d'un 30 % del preu actual respecte al qual tenia el barril de petroli el març de 2022, quan va començar la guerra a Ucraïna.

Gasolinera. Europa Press
Gasolinera. Europa Press

En aquest sentit, no són pocs els que es pregunten com, a diferència del que passa quan el preu del barril del petroli puja, que no fa cap altra cosa que augmentar el preu gairebé immediatament de la gasolina i el dièsel, no passa el mateix quan el preu del barril del petroli baixa, una baixada que no es nota especialment el preu de la gasolina i el dièsel.

El motiu pel qual el preu de la gasolina i el dièsel no baixa com el del barril de petroli

Són diversos els motius per explicar com és possible que tenint el preu ara molt més baix del barril de petroli aquesta baixada no acabi influint en el preu de la gasolina i el dièsel. Un d'ells és que el preu del barril Brent, el d'Europa, es fixa en dòlars, i ara el dòlar és una moneda molt més forta que l'euro. Tenir una moneda forta com és el dòlar, que és la que fixa els preus, ajuda a poder regular-los.

Un altre dels factors és que els productes refinats com els combustibles tenen la seva pròpia cotització al mercat, per la qual cosa, a diferència del que passa amb la gasolina i el dièsel, és molt difícil que la cotització pugi i baixi amb la mateixa intensitat amb què ho fa el preu del barril.

A aquests dos factors cal afegir-li també el factor dels impostos, que no deixa de representar el 50 % del que paguem a la gasolinera, així com els marges de les mateixes empreses, tant les de transport com les mateixes gasolineres.