Fa ja molts anys que Mercedes està immersa en una de les batalles més dures al sector de l'automòbil: la batalla per veure quina és la marca prèmium més reeixida a nivell global.

Una batalla que en els últims cinc anys havia acabat sempre amb Mercedes com a guanyador per davant dels seus dos contrincants més directes, Audi i BMW. Tanmateix, ara hi ha un nou rei quant a les marques prèmium i aquest no és cap altre que BMW.

Si bé és cert que els de Baviera no donaran a conèixer les xifres totals de les seves vendes (vendes conjuntes de BMW juntament amb la resta de marques que formen el grup), les xifres que ja han donat a conèixer en Mercedes i en BMW situen els de Munich per davant dels de l'estrella de plata.

Un canvi en el regnat que ha tingut, com bé han apuntat en Mercedes, en la crisi de semiconductors el factor diferencial respecte a altres anys. I les xifres de vendes en aquest passat 2021 així ho demostren.

Mercedes perd el tron i ara és BMW el nou rei de les marques prèmium a nivell mundial

I és que Mercedes va aconseguir matricular el 2021 ni més ni menys que 2,05 milions d'unitats als diferents mercats. Evidentment és una xifra espectacular, però també és una xifra que es queda per sota de l'aconseguida el 2020, un any que tampoc no va ser especialment fàcil per a la indústria de l'automòbil.

En concret, la caiguda en vendes de Mercedes aquest any passat respecte al 2020 ha estat del 5 per cent, sent el quart trimestre el període en què la caiguda ha estat més evident a causa precisament de la fala de subministraments.

A nivell global, la caiguda de Mercedes ha estat pràcticament generalitzada: a Europa les vendes de Mercedes han caigut un 11% , en concret d'Alemanya aquest descens ha estat del 25%. Al continent asiàtic la pèrdua ha estat d'un 1,6% (2% a la Xina). Així, l'únic mercat en el qual les xifres han crescut ha estat a Amèrica del Nord ha pujat lleugerament: un 0,3%, amb 0,4% als Estats Units.

BMW Serie4El BMW Sèrie 4, un dels responsables de la victòria de la marca alemanya davant Mercedes en el passat 2021 - BMW

Una xifra, 2,05 milions de matriculacions, que es queda per sota de la que ha aconseguit BMW, que ha acabat l'any 2021 amb 2,2 milions de vendes. En el cas de Mercedes, en aquesta xifra falten encara les vendes de Smart així com de les furgonetes comercials, mentre que en la de BMW no estan encara sumades les de Mini ni Rolls-Royce.

En qualsevol cas, el que és evident és que, bigòrnia cinc anys sent el rei de les prèmium, Mercedes ha cedit el tron a BMW, una macadura que ha sabut bregar millor que els seus compatriotes una crisi de subministraments que ha estat especialment cruel amb els i les estavella de plata.