A finals dels 60, l'antiga URSS necessitava motoritzar-se. De camions i furgonetes anaven sobrats, però no podien dir el mateix si es parlava de turismes. Mitjançant un acord similar a què va subscriure el règim de Franco amb Fiat, la marca italiana va aportar a l'URSS la tecnologia i els models que necessitava per crear Lada, que no va ser cap altra cosa que la Seat soviètica. Van copiar, de fet, fins als models , perquè el Lada Zhiguli no era cap altra cosa que un Fiat 124 adaptat a les exigències del clima i les carreteres russes.

Amortitzada ja fa anys aquella col·laboració, avui Lada es diu AvtoVaz i, fins aquesta primavera, era propietat en un 68% del grup Renault. Per això, aquest mateix any, Lada llançarà una versió 100% elèctrica del seu Lada Largus, una adaptació russa del Dacia Logan.

Lada i Largus
Lada i Largus

Reestructuració provocada per la guerra

Dèiem que AvtoVaz era, fins i tot fa res, propietat de Renault en un 68%, però les sancions a Rússia han precipitat la sortida dels francesos de l'accionariat de la marca, propietat actualment del grup rus Nami. De tota manera, Renault s'ha assegurat una opció per recomprar el seu 68% durant un termini de sis anys i, mentrestant, Lada continuarà treballant per modernitzar la seva gamma de vehicles i participar de la revolució verda eléctrica. El Lada Largus, és la primera peça d'aquesta estratègia.

Made in Russia

El Lada e-Largus es fabricarà en la planta que Lada té a Izhevsk i la versió tèrmica del vehicle es mantindrà a la planta de Togliatti, l'altra gran fàbrica de AvtoVaz. De moment, no sabem gaire sobre el nou vehicle elèctric, però el seu aspecte serà molt semblant al de la versió familiar del Dàcia Logan. Tindrà tracció davantera i hi haurà versions de càrrega i de passatgers. El 2024, arribarà als concessionaris i es fabricarà íntegrament en Rusia.Con aquest nou cotxe, Lada aspira a electrificar un arque mòbil, el de Rússia, a la xarxa d'estacions de recàrrega pública és gairebé inexistent i la demanda d'aquest tipus de cotxes, pràcticament nul·la.