Nombrosos factors incideixen directament en els preus dels combustibles derivats de fonts fòssils. Un d'aquests factors és l'augment en la demanda, que sol passar amb més freqüència durant els mesos estivals a causa d'un major nombre de desplaçaments. Això és especialment notable durant els períodes coneguts com a "Operació Sortida" i "Operació Tornada". Tanmateix, la situació no es normalitza després de la temporada vacacional.

En concret, aquesta setmana estem veient preus rècord en la gasolina, assolint 1,722 euros per litre, malgrat haver conclòs la temporada alta de viatges a l'estiu, quan els preus dels combustibles tendeixen a augmentar. Des de finals de maig, el combustible ha experimentat deu setmanes consecutives d'increments, segons les dades proporcionades pel Ministeri de Transició Ecològica.

Preu rècord de la gasolina des de novembre

En aquest moment, omplir el dipòsit mitjà d'un automòbil, que té una capacitat de 55 litres, costa al voltant de 95 euros, la qual cosa suposa un augment de 8 euros en tan sols dos mesos, des de l'inici de l'"Operació Sortida" al juny. Des del començament de la temporada vacacional, els preus han pujat aproximadament un 9%.

És important destacar que l'alta demanda no és l'únic factor que influeix en els preus dels combustibles. Per exemple, les restriccions a la producció de petroli impulsades per la OPEP+ amb l'objectiu de mantenir l'estabilitat i l'equilibri als mercats petroliers també exerceixen un paper important. Això condueix a una escassetat més gran i, com a resultat, a augments en els preus del barril de petroli.

Preu combustible, energia, carburants, gasolina i gasoil
Preu combustible, energia, carburants, gasolina i gasoil

Aquestes restriccions es mantindran en alguns països, com Rússia i l'Aràbia Saudita, fins a finals d'any, i a molts altres territoris, fins a finals de 2024. A més, és important tenir en compte que els efectes de tots aquests factors poden notar-se amb cert retard, la qual cosa significa que en aquest moment estem experimentant els efectes de l'"Operació Tornada".

Els preus no baixen després de les vacances

Tanmateix, el pitjor encara podria estar per venir. Com es va esmentar anteriorment, les mesures de la OPEP+ continuaran durant diversos mesos més, i hi haurà períodes destacats, com el pont del Pilar o el de desembre, en què s'esperen nous augments de la demanda.

Amb tot, no es preveuen reduccions de preus al començament de 2024, i és incert si tornarem a veure els valors previs a la invasió de Rússia, que va marcar l'inici d'aquesta tendència alcista en els preus. Una cosa que els experts posen en dubte.