ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

Ucraïna està disposada a renunciar a la seva aspiració a convertir-se en membre de l'OTAN si les tropes russes abans abandonen el país, segons ha explicat l'assessor del president Volodímir Zelenski, Ihor Zhovkva, en unes declaracions a la televisió pública alemanya ARD. "Podem parlar sobre la neutralitat d'Ucraïna sota certes condicions", ha afirmat Zhovkva, preguntat sobre aquesta qüestió i després que el president Zelenski insinués també la disposició a "abordar" amb Moscou l'estatus de les repúbliques prorusses del Donbass. Tot però hauria de passar per una conversa entre Zelenski i el president rus, Vladímir Putin, i per la retirada russa amb ple respecte per a la independència ucraïnesa. "Volem garanties sobre la sobirania d'Ucraïna", ha afegit l'assessor del president ucraïnès davant de la televisió alemanya, després de ratificar la disposició de Kíev a "parlar" amb Moscou. Les condicions essencials per a aquestes negociacions serien que abans de parlar es produís la retirada de les tropes russes i un alto el foc, ha insistit.

 

Segons l'assessor en seguretat, la part ucraïnesa necessita garanties estrictes perquè "una situació com aquesta no es torni a produir mai més". Zhovkva ha reclamat també a Alemanya que es prengui seriosament l'atac rus, perquè si cau Ucraïna després Moscou anirà a altres països. "Si aquí no podem aturar els agressors russos, Rússia no s'aturarà a les fronteres d'Ucraïna. Rússia envairia altres països: els estats bàltics o fins i tot Polònia. És per això que Alemanya ha de donar suport a Ucraïna, mitjançant accions actives", ha insistit. Zhovkva ha demanat explícitament al govern alemany que endureixi les sancions contra Moscou: "Alemanya és el motor econòmic de la UE. En aquest sentit, també esperem que Alemanya tingui un paper protagonista en les sancions contra Rússia. Demanem un embargament del gas i el petroli russos i que tots els comptes russos es congelin als bancs alemanys. Exigim que els béns que pertanyen als russos siguin confiscats. I les sancions SWIFT s'haurien d'estendre a tots els bancs russos", ha apuntat.

Pel que fa a la situació a Kíiv, l'assessor ha advertit que és molt difícil, i que molta gent ha intentat abandonar la ciutat i els pobles petits del voltant a causa del bombardeig rus. "És molt important per a Ucraïna que els russos no prenguin Kíiv. És molt simbòlic per a nosaltres", ha dit Zhovkva. Al seu entendre, els russos volien encerclar la capital ràpidament. "Volien un blitzkrieg (guerra llampec) els dos primers dies, però això no va passar. Cap de les grans ciutats han estat ocupades pels russos, fins ara. La resistència dels ucraïnesos és molt gran, les forces i la força de voluntat de l'exèrcit ucraïnès és molt forta. Les forces russes estan fracassant, Ucraïna no serà presa", ha proclamat l'assessor. Els serveis d'intel·ligència britànics han advertit aquest dimecres en el seu informe diari sobre la guerra, que "les defenses aèries ucraïneses semblen gaudir d'un èxit considerable contra els avions de combat de Rússia moderns, fet que probablement els impedeix aconseguir qualsevol grau de control de l'aire".