ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reconegut aquest dissabte que des de l'inici de la guerra entre 2.500 i 3.000 soldats ucraïnesos han mort, i prop de 10.000 han resultat ferits. Segons ha afirmat Zelenski en una entrevista a la CNN, d'entre el nombre de soldats ferits "és difícil saber quants sobreviuran". Pel que fa a la xifra de soldats morts entre els invasors estimada pels ucraïnesos és de 20.000, però el costat rus només ha reconegut 1.350 militars caiguts en combat. D'altra banda, el president ucraïnès ha assegurat, en el seu videomissatge habitual, que el seu país es veu davant l'enorme repte de la reconstrucció dels llocs que han estat recuperats i que han estat destruïts pels invasors russos. El total de morts civils durant la guerra, segons Zelenski, resulta més difícil d'estimar a causa de la situació en algunes zones del país en les quals hi ha ciutats bloquejades pels invasors. "És difícil estimar els morts civils sobretot on hi ha ciutats assetjades com Kherson o Mariúpol. No sabem amb precisió quanta gent ha mort en les àrees que estan bloquejades", ha concretat. 

Possible armament nuclear rus

En aquesta mateixa entrevista, Zelenski ha demanat a la comunitat internacional estar alerta davant la possibilitat que l'Exèrcit rus faci ús d'armament nuclear. El mandatari ucraïnès ha asseverat que el president rus, Vladímir Putin, és capaç d'emprar aquest tipus d'armament perquè, diu, no sent estima per la vida de la ciutadania ucraïnesa. "No només jo, tothom, tots els països haurien d'estar preocupats, perquè això pot no ser informació real, però pot ser cert", ha dit Zelenski en al·lusió a un informe sobre hipotètics atacs nuclears sobre territori ucraïnès. El director de l'Agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units (CIA, per les seves sigles en anglès), William Burns, ha alertat aquesta setmana que, de moment, no es podia descartar la possibilitat que Rússia fes ús d'arsenal nuclear. "No penso tenir por, sinó estar preparat. Però aquest problema no és només per a Ucraïna, sinó que és per a tothom", ha sentenciat el mandatari ucraïnès.

Per altra banda, en el seu missatge diari, Zelenski ha assegurat aquest dissabte que la guerra podria ser molt més curta del que alguns governs i mitjans de comunicació pronostiquen si "s'accelera la pau" incrementant les sancions contra Rússia i aprovisionant de més armes a Ucraïna. Zelenski ha sostingut que per a determinar un final proper de la guerra és necessari que l'Exèrcit d'Ucraïna sigui més fort gràcies a un major suport armamentístic, que "el món democràtic" efectuï un embargament petrolier a Rússia, així com un bloqueig total del seu sector bancari. "Són passos necessaris cap a la pau, així acabarà abans la guerra", ha assegurat el president ucraïnès. "Estic segur que periòdicament veu en els mitjans, ucraïnesos i occidentals, informes sobre quant pot durar aquesta guerra. Alguns diuen que unes poques setmanes. Uns altres, que diversos anys. Alguns diuen que la guerra durarà fins a finals d'enguany", ha expressat el mandatari, que ha assegurat tenir més informació que els mitjans sobre les intencions i capacitats de l'Exèrcit rus. Tot i això, Zelenski ha sostingut que per a pronosticar la durada de la guerra "és necessari" tenir en compte el potencial de l'economia de Rússia, l'estat emocional de la seva societat, així com l'eficàcia de les sancions contra el país dirigit per Vladímir Putin.