La central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia ja és malauradament conegut per la seva perillositat, debut a la invasió russa. Els territoris que en volten la planta estan sota control rus i la mala gestió i els combats al seu voltant han fet d'aquesta infraestructura nuclear una potencial amenaça. El darrer incident va deixar en mínim de potència la central després que un bombardeig a la zona tallés la connexió elèctrica. Davant el perill que suposa fer funcionar una central nuclear sense la potència adequada, Energoatom, companyia estatal nuclear ucraïnès, ha decidit desconnectar els sis reactors de la xarxa per refredar-los i passar-los a "una parada en fred". Aquest concepte significa que en els reactors es redueix la pressió i la temperatura del refrigerant fins a valors propers a les condicions ambientals. És a dir, la temuda i necessitada central de Zaporíjia s'ha aturat. 

La central més gran d'Europa que abastia milers de llars ha acabat apagant-se per ara, ja que dins del desastre era l'opció més segura. Olga Kosharna, una experta ucraïnesa en energia nuclear ha declarat a Efe que ha estat el personal el que va detenir el reactor després que es restableixi el subministrament d'energia elèctrica a la planta. "El risc de perdre el generador era molt real. Evitar-ho dona fe de l'alta habilitat del personal", ha assegurat. 

Segons Volodímir Kudrytskyi, director executiu de l'operador de línies d'alta tensió ucraïnès, "Rússia està danyant sistemàticament i deliberadament" la xarxa de transmissió d'electricitat al voltant de la planta. En les últimes tres setmanes, els reparadors van restaurar dues vegades totes les línies principals dalt voltatge, connectant la planta a la xarxa elèctrica d'Ucraïna. Rússia per la seva banda es renta les mans. 

Desmilitarització de la zona 

Per tal de reduir els riscos d'un accident nuclear tant el govern ucraïnès com l'ONU han demanat la desmilitarització de la zona. Aquest mateix diumenge la companyia d'Ucraïna d'energia nuclear ha insistit que cal aturar el bombardeig rus contra les connexions d'alta tensió amb la xarxa elèctrica i crear una zona desmilitaritzada al voltant de la planta. Això permetria la reparació de les línies de transmissió dʻalta tensió per garantir el reinici i una operació més segura de la planta.

 L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica de l'ONU (OIEA) ja va advertir fa més d'una setmana que la situació a la planta era "insostenible" i assenyalava la invasió russa com principal culpable. Malgrat to, el president rus, Vladímir Putin, va esquivar les acusacions i va tirar pilotes fores. "He vist a l'informe que diu que l'OIEA considera necessari retirar equips militars del recinte de la planta. Però al territori de la planta no hi ha equips militars", va afirmar per després afegir: "Controlem la planta. Allà estan desplegats els nostres militars. Què passa? Ens estem disparant a nosaltres mateixos?".