La Xina ha intentat dissimular la preocupació que ha generat la seva negativa a autoritzar una missió d'investigació al país per part de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per estudiar els orígens de la Covid, dient que encara està negociant l'accés amb l'organisme de l'ONU.

Un dia després que el cap de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, digués que estava "molt decebut" que la Xina no hagués autoritzat l'entrada de l'equip d'investigació format per 10 persones i dirigit pel doctor Peter Ben Embarek. La Xina va justificar la negació dient que hi havia un malentès "entre les dues parts sobre les dates acordades per a la visita" i van exposar que les converses seguien. 

Adhanom deia dimarts que els membres de l'equip científic internacional havien començat a sortir dels seus països d'origen durant les últimes 24 hores com a part d'un acord entre l'OMS i la Xina, però que havia descobert que els funcionaris xinesos encara no havien acabat els permisos necessaris. 

"Estic molt decebut amb aquesta notícia perquè dos membres ja havien començat els seus viatges i altres no van poder viatjar a l'últim mínim, però havien estat en contacte amb alts funcionaris xinesos", va dir en una roda de premsa a Ginebra que recull el diari The Guardian.

La suposada obstrucció de la Xina en la missió, que l'OMS descriu com una prioritat, es produeix enmig dels intents del país de remodelar la narrativa d'on es va originar la malaltia, tot i que, per ara, el consens científic internacional diu que va saltar d'animals a humans a la Xina per primera vegada. 

Què hi diu la Xina?

El ministre de relacions exteriors xinès, Hua Chunying, ha explicat en una roda de premsa que el problema no era només de visats. "El problema dels orígens és molt complex. Per assegurar que la feina del grup global d'experts a la Xina sigui exitós, només necessitem dur a terme els procediments necessaris i els plants concrets. Actualment, ambdues parts encara estan en negociacions", insistia. 

El nou coronavirus es va detectar per primera vegada a la ciutat xinesa de Wuhan a finals del 2019 i des de llavors s'ha propagat per tot el món. Ara per ara, encara se'n desconeix molta informació sobre els orígens i si es podria haver fet alguna cosa per evitar que es propagués tan fàcilment. 

 

Imatge principal. un cartell a la Xina indica que hi ha a prop una seu per a la vacunació contra la Covid / Efe