La trobada institucional entre els mandataris rus i xinès, Vladímir Putin i Xi Jinping, sembla que ha donat els seus fruits, almenys, pel que fa a la guerra d'Ucraïna. Després de la segona reunió entre els dos líders, celebrada aquest dimarts a Moscou, el president rus, Vladímir Putin, ha destacat que el pla de pau presentat per la Xina podria servir de base per a l'arranjament del conflicte a Ucraïna. Putin i el líder xinès, Xi Jinping, han signat diversos documents al Kremlin i han afirmat que molts dels punts inclosos en el pla de pau xinès estan alineats amb la postura russa. Els dos països continuen apropant postures i sembla que l'aliança entre les dues potències es reforça com a eix d'oposició a occident.

"Molts dels punts inclosos en el pla de pau de la Xina estan d'acord amb les postures russes i poden servir de base per a l'arranjament pacífic", ha afirmat Putin al costat del líder xinès, després de la signatura de diversos acords a la Sala de Malaquita del Gran Palau del Kremlin. Putin ha matisat que aquest pla es podria aplicar "quan occident i Kíiv estiguin preparats per a això. Encara que, ara com ara, no veiem aquesta voluntat per part seva". Putin també ha anat més enllà i ha afirmat que Rússia i la Xina "poden trobar una solució fins i tot als problemes més complicats".

Pel que fa a l'anomenat Pla de Pau xinès, Xi Jinping ha assegurat que la Xina dona suport a la pau i el diàleg, i que secunda activament la reconciliació i el restabliment de les negociacions entre Rússia i Ucraïna. L'última vegada que es va intentar una negociació va ser a la primavera de 2022 per part del president turc, Recep Tayyip Erdogan, però des de llavors no hi ha hagut més acostaments entre les dues bandes. Concretament, el pla de la Xina defensa la sobirania i la integritat territorial ucraïnesa, el cessament de les hostilitats i la represa de les negociacions de pau, i advoca per tenir en compte les preocupacions de seguretat de Rússia davant l'avanç de l'OTAN. Demana també l'aixecament de les sancions adoptades per Occident contra Rússia a causa de la coneguda com a "operació militar especial".

Segons la Cancelleria xinesa, Xi li va transmetre al seu homòleg rus que "la majoria dels països secunda que s'alleugin les tensions". "Volen que es promogui la pau i les converses, i s'oposen al fet que s'afegeixi més llenya al foc", va destacar. Quant a la iniciativa xinesa, Kíev va advertir que, abans d'implementar-la, Rússia ha de retirar les seves tropes de territori ucraïnès, en al·lusió al fet que el pla de Pequín no al·ludeix a l'annexió il·legal de quatre regions ucraïneses per part de Moscou.  El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, està a l'espera de conversar amb Xi per videoconferència una vegada acabi el seu viatge al gegant del nord.

Rússia ha violat 400 tractats internacionals des de l'annexió de Crimea

Des que Rússia va ocupar la península ucraïnesa de Crimea el 2014, el seu govern ha violat uns 400 tractats de dret internacional, inclosa la Convenció de l'ONU sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació Racial, ha assegurat aquest dimarts el Defensor del Poble d'Ucraïna, Dmitro Lubinets. "Des del 2014, des del començament de l'agressió contra Ucraïna, Rússia ha violat cínicament gairebé 400 tractats diferents de dret internacional, inclosa la Convenció de l'ONU sobre l'Eliminació de totes les Formes de Discriminació Racial", ha detallat Lubinets en declaracions recollides per l'agència local Ukrinform.

D'aquesta manera, ha mencionat que ha presentat davant de la Cort Internacional de Justícia de l'ONU una demanda contra la Federació Russa relacionada amb la violació d'aquesta Convenció. A la demanda s'acusa Rússia de practicar una política de discriminació contra els ciutadans d'ètnia ucraïnesa i els tàrtars de Crimea durant l'ocupació. Lubinets ha volgut recordar que, en l'àmbit internacional, la discriminació racial és reconeguda com la forma més perillosa de violació dels drets humans i les llibertats.