Xangai està marcant un precedent perillós en la política 'zero covid' establerta per la Xina. Restriccions, confinaments i mesures amb l'aplicació de la força per impedir el contagi massiu de la població. Les imatges que estan donant la volta al món fan replantejar si aquesta mena de política, en nom de la salut, beneficia o perjudica. D'una banda, mentalment la societat està destrossada i tornen a veure com, més de dos anys després amb covid, es posa el marcador a zero per tornar a viure tancats i aïllats. De l'altra, la brutalitat amb què actuen els anomenats "bates blanques" que molts es pregunten si no són policies camuflats. 

De moment, els brots sobretot de la variant òmicron, afecten Xangai i Jilin però també es comencen a comptar centenars de casos a 29 províncies més xineses, malgrat que les conseqüències més perilloses d'aquest virus no són com les del 2020. Parlem de ciutats amb 18 milions de residents de mitjana, com la portuària de Guangzhou. En aquest cas, de moment els casos es poden comptar amb els dits de la mà però el pànic que ha generat ha estat immens i ja ha provocat una crisi en el subministrament dels aliments i les matèries primeres.

Brutalitat policial contra la ciutadania

La fotografia final és que el que passa a Guangzhou ja es replica en major escala a Xangai, la ciutat més rica d'aquest gegant mundial, on trobar un article al supermercat s'ha convertit en tota una quimera. Amb més de 25.000 nous casos diaris, la majoria d'ells, asimptomàtics, les autoritats insisteixen en l'estratègia nacional de tolerància zero contra el virus, que ha donat resultats davant d'altres variants via confinaments, test massius i tancament pràcticament total de les fronteres. Mà de ferro contra els qui surten al carrer, fins i tot els pidolaires que necessiten menjar per sobreviure, vulneració dels drets humans més bàsics i un caos social.

 

Els veïns s'organitzen

Ara però, la pregunta és si les mesures encara són més restrictives que quan la covid provocava milers de morts. A tall d'exemple, a Xangai és pràcticament impossible efectuar, fins i tot, compres a domicili a través d'internet. Prop dels 11.000 repartidors que viuen amagats en furgonetes tenen por de tornar a casa perquè saben que se'ls haurà acabat el negoci si es tanquen a la seva llar. Tot plegat, ha deixat la majoria de residents de la ciutat, d'uns 25 milions d'habitants, amb una única sortida per poder menjar: les compres conjuntes ("group purchasing"), que en els darrers anys havien experimentat un autèntic "boom" a la Xina.

Falten els productes més bàsics

Els habitants de les urbanitzacions en què es divideix la ciutat han començat a organitzar-se en grups de la popular xarxa social WeChat, l'equivalent xinès de WhatsApp, censurat a la Xina, en què s'ofereixen aliments a domicili, però únicament en grans lots, convertint així l'habitual comprador al detall en un improvisat majorista. En aquests grups, on no paren de sorgir missatges dia i nit, qui troba una d'aquestes ofertes ho anuncia i recapta els fons dels veïns interessats: les més comunes són d'aliments bàsics, però també n'hi ha de productes de neteja o fins i tot de vi i restaurants de menjar ràpid. Això sí, cal ser el més llest de la classe: sense una atenció constant a aquests grups, és fàcil quedar-se fora d'una d'aquestes comandes. A més, el fet que les compres conjuntes s'organitzin mitjançant "apps" posa en una situació de vulnerabilitat les persones més grans d'edat que no saben utilitzar-les.

Silenci de Xi Jinping

Davant d'aquest escenari, el govern de Xi Jinping calla i continua amb el seu missatge únic i tecnòcrata on llueix la seva gran política aparent i recomana a la ciutadania que tingui un bon rebost. Tot va començar amb un confinament de 48 hores, posteriorment es va allargar 12 dies i ara ja és indefinit. Així doncs, encara no s'ha marcat una data oficial per a la reobertura total de la ciutat. Les autoritats han entregat bosses amb queviures com verdures, ous, carn, arròs, fideus o oli, encara que varien tant en composició com en quantitat segons la zona. Tot i això, en algunes zones els habitants han denunciat que van rebre carn en mal estat. Davant la crisi, l'Executiu municipal ja ha decidit aixecar la quarantena per "el nombre més gran possible" de magatzems i mercats majoristes amb l'objectiu de garantir el subministrament, però alguns supermercats encara denuncien importants dificultats per poder tornar a treballar.