La Cambra dels Comuns ha donat aquest dimarts el seu suport preliminar a l'acord del Brexit que ha negociat amb la Unió Europea (la UE) el primer ministre britànic, el conservador Boris Johnson. Per 329 vots a favor davant 299, la llei que implementa els termes de sortida del bloc comunitari ha superat el primer tràmit parlamentari.

Per contra, Westminster ha rebutjat poc després que el procés de sortida es tramiti en tres dies, tal com vol Johnson per poder fer efectiva la sortida de la Unió Europea abans del 31 d'octubre. El Parlament ha votat en contra del procediment d'urgència per 322 vots davant 308.

Johnson vol arribar a temps perquè el Regne Unit surti de la Unió Europea (UE) el 31 d'octubre, sense necessitat d'una extensió, i ha amenaçat de retirar la llei i intentar convocar unes eleccions si no s'accepta el seu calendari.

Malgrat aquest revés, avui per primera vegada una majoria de diputats s'ha mostrat a favor d'uns termes de sortida de la UE, més de tres anys després del referèndum de juny de 2016 en el qual el 51,9% dels votants van optar per la sortida de la UE. Westminster havia rebutjat a començaments d'aquest any en tres ocasions el pacte al qual va arribar amb Brussel·les l'anterior primera ministra, la també conservadora Theresa May.

Pot convocar eleccions?

La seva capacitat per convocar uns comicis avançats és, amb tot, limitada, doncs necessita el suport d'almenys dos terços de la Cambra dels Comuns per cridar a les urnes abans que acabi la legislatura, el 2022. L'oposició s'ha negat fins ara a acceptar unes eleccions si no es retira abans de la taula la possibilitat d'un Brexit sense acord.

Jeremy Corbyn - EFE

Els diputats han obligat aquesta setmana Johnson a sol·licitar a Brussel·les una extensió del termini de sortida de la UE com a mesura de seguretat per evitar una ruptura abrupta a final d'aquest mes, encara que els 27 socis comunitaris encara no han emès una resposta a aquesta petició.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat