ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

El portaveu de la Guàrdia Fronterera polonesa, Piotr Zakielarz, ha informat aquest divendres que per ordre governamental no s'exigeix el passaport covid o certificats de vacunació a ningú, i s'intenta prestar assistència a les famílies amb nens o persones majors. El govern ha publicat avui en la seva web informació per a tots els ciutadans ucraïnesos que, "si estan escapant del conflicte armat" al seu país, "seran admesos a Polònia". Polònia ha habilitat vuit centres d'acolliment a refugiats al costat de la seva frontera amb Ucraïna i ha habilitat línies telefòniques d'ajuda. En aquests centres se'ls facilitarà orientació i, en cas de necessitat, se'ls proporciona allotjament temporal. El portaveu del govern polonès, Stanislaw Zaryn, ha afirmat aquest divendres que durant el dijous es va registrar "l'arribada d'unes 29.000 persones a la frontera polonesa procedents d'Ucraïna, la meitat de les quals, aproximadament, ja tenien planejat arribar des d'abans de la guerra". Zaryn ha assegurat que, a partir d'ara s'espera que el flux de persones des del país veí es mantingui entorn de "30.000 arribades diàries", "una xifra que no difereix molt del que esperàvem", va declarar.

L'única documentació necessària per a poder entrar a Polònia és un permís estès pel comandant del lloc fronterer polonès. A Polònia resideix més d'un milió d'ucraïnesos i estimacions no oficials situen aquesta xifra en dos milions. Aquest dilluns, govern polonès va assegurar que "el mercat laboral polonès podria assimilar" a fins a un milió de desplaçats ucraïnesos en cas de guerra en aquest país. 

Romania elimina quarantenes

Romania també s'ha sumat a eliminar les mesures covid. El Govern romanès ha eliminat aquest divendres la  quarantena obligatòria per covid-19 per a totes les persones que entrin al seu territori procedent d'Ucraïna, després que milers d'ucraïnesos de les zones frontereres busquessin refugi aquest dijous a Romania davant la invasió armada per part de Rússia. De la mesura també es beneficiaran aquells desplaçats ucraïnesos que ingressin a Romania a través de la veïna república de Moldàvia. Segons les dades publicades avui pel govern moldau, més de 15.000 ucraïnesos es van refugiar ahir a Moldàvia. D'ells, uns 3.000 van travessar posteriorment la frontera amb Romania. Segons les dades de la Policia de Frontera romanesa, 5.300 persones van entrar ahir a Romania des d'Ucraïna pels passos fronterers terrestres de Siret, Halmeu i Sighetu-Marmatiei i també pel d'Isaccea, en el tram del Danubi que separa Romania d'Ucraïna. Les autoritats romaneses han habilitat les primeres instal·lacions per a acollir als refugiats. De la mateixa manera, empresaris i organitzacions privades col·laboren oferint pensions i altres locals per a albergar-los. Molts dels quals ja han travessat la frontera tenen família o altres contactes a Romania i no necessiten ajuda de l'Estat.

Davant del flux de refugiats, els ministres d'Interior de la Unió Europea es reuniran aquest dissabte de manera extraordinària per a abordar la situació migratòria derivada de la invasió russa d'Ucraïna, amb l'objectiu d'analitzar els fluxos de desplaçats i valorar la capacitat d'acolliment dels països de la Unió Europea. L'objectiu de la reunió és "abordar les respostes concretes" que els Estats membre poden aportar a la situació a Ucraïna, segons ha indicat el ministre d'Interior, Gérald Darmanin, qui ha anunciat la cita a través del seu compte de Twitter sense donar més detall sobre el contingut. Encara no s'ha confirmat, però la idea és que la reunió tingui lloc a Brussel·les aquest dissabte a partir de les 16.00 hores. Encara que la cita és extraordinària tindrà caràcter formal, per tant, permetria als ministres prendre decisions, i es produirà uns dies abans de la reunió ordinària dels ministres d'Interior de març, prevista per a dijous que ve, 3 de març.