El dia que es compleix un any de guerra, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha volgut enviar un missatge d'esperança a tot el poble ucraïnès. A través d'un missatge de Telegram, Zelenski ha recordat que el 24 de febrer "milions de nosaltres van prendre una decisió. No era una bandera blanca, sinó una blava i groga". Així ha volgut treure pit de paper del seu exèrcit i tota la població d'Ucraïna i de la seva capacitat d'afrontar-se a l'enemic. "Resistència i lluita", ha afegit. El mandatari ucraïnès ha lamentat que ha estat un any de "dolor, pena, fe i unitat", tot i que ha assegurat que el 2023 "és l'any de la nostra invencibilitat. Sabem que serà l'any de la nostra victòria". Zelenski també ha publicat al seu compte de Twitter un vídeo amb imatges de la guerra, de les víctimes de la guerra, dels ferits i dels desplaçats, de la lluita dels soldats del seu exèrcit, així com de les manifestacions que s'han fet a diferents ciutats del món en suport a Kíiv. Paral·lelament, en un altre missatge publicat aquest divendres en la seva pàgina web, el president ucraïnès ha informat que s'ha reunit amb els alts comandaments de l'exèrcit per abordar la producció d'armament al país.

🔴 Guerra Ucraïna - Rússia, DIRECTE | Última hora un any després de la invasió

L'ONU, en contra de Rússia

L'Assemblea General de Nacions Unides va aprovar aquest dijous una resolució presentada per Ucraïna que condemna la invasió russa al país de l'Est, amb la qual demana la retirada de les tropes russes i posar fi als combats. En una votació simbòlica, 141 dels 193 Estats membres hi van votar a favor, mentre que es van registrar 32 abstencions i únicament 7 vots en contra: Rússia, Bielorússia, Síria, Nicaragua, Eritrea, Mali i Corea del Nord. Els abstencionistes han estat liderats per la Xina, i s'hi van afegir l'Índia, Sud-àfrica, l'Iran, Cuba i una part dels països africans. De fet, l'ambaixador adjunt de la Xina en l'ONU, Dai Bing, va afirmar abans de la votació que "enviar armes no portarà la pau" a Europa després de les amenaces de la UE a Pequín sobre que el subministrament d'armament a Moscou, si es produeix, suposarà "una línia vermella". 

El projecte de resolució exigeix, entre altres mesures, la retirada de les tropes russes, la fi dels atacs en terra ucraïnès i un procés de negociació cap a la pau entre les parts. A més, el text reafirma "la sobirania, la independència, la unitat i la integritat territorial d'Ucraïna".  Després de l'aprovació de la resolució, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va agrair en el seu perfil de Twitter a tots els països que van votar a favor del text. "Aquesta resolució és un poderós senyal de suport global incansable per a Ucraïna", ha expressat.