El volcà més actiu d'Europa torna a entrar en erupció, uns mesos després de l'anterior. L'Etna, a Catània (Itàlia), ha registrat una nova erupció que ha estat prou violenta. Tant, que la cendra i la pols que expulsa han obligat a suspendre el trànsit al seu aeroport per motius de seguretat.

"A causa de l'activitat eruptiva de l'Etna i de la caiguda de copiosa cendra volcànica sobre el paviment de l'aeroport, les operacions de vol queden suspeses fins que es recuperin les condicions de seguretat", va anunciar en un comunicat la gestora de l'aeròdrom. L'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (INGV) va confirmar aquesta nova erupció, els estrèpits de la qual han estat registrats a les localitats d'Adrano i Biancavilla, al seu vessant sud-oest, just la direcció prevista en la dispersió del núvol.

La cendra cobreix les ciutats de la falda del volcà, on han quedat imatges de carrers banyats de cendra i restes volcàniques. Els veïns s'ajuden per tractar de netejar, dins del possible, l'acumulació de pedres i pols volcàniques. Les xarxes s'han omplert d'imatges de carrers colgats de cendra i ciutadans tractant de retirar-la. 

Activitat al volcà més gran

L'Etna es distingeix per ser el volcà més actiu d'Europa i fa honor al seu títol, tanmateix, pel que fa a la seva mida, no destaca especialment. El volcà més gran del món encara actiu és el Mauna Loa de Hawaii, el qual, després de 40 anys, va tornar a entrar en erupció a finals de l'any passat. És un volcà de tipus escut. És a dir, que la seva lava és extremadament fluixa (baixa viscositat) i els pendents no són costeruts. Les erupcions d'aquesta mena de volcans són rarament violentes. La seva forma és d'estil hawaià, amb fonts de lava que alimenten els seus corrents. Al principi de l'erupció, s'obre una falla de diversos quilòmetres de llarg i es formen corrents de lava que es traslladen per tota la seva longitud (anomenada "cortina de foc"). Després d'uns dies, l'activitat es concentra en una sola obertura.