Ha entrat en erupció el volcà Mauna Loa de Hawaii, el més gran del món encara actiu. I ho ha fet aquest dilluns després de gairebé 40 anys. L'Agència de Gestió d'Emergències hawaiana ha assegurat que l'erupció es limita a l'àrea de la caldera del volcà i no representa cap mena de risc per a les comunitats que es troben a la base de la muntanya, de moment. Tot i això, la mateixa agència ha avisat que s'han obert alguns refugis com a mesura de precaució. "Al voltant de la meitat de les erupcions registrades del Mauna Loa s'han limitat a la zona de la caldera sense que suposessin cap mena de perill per a les poblacions properes", ha explicat. 

🌋 Un any de l'erupció del volcà de La Palma

L'Observatori de Volcans de Hawaii ha informat que l'erupció es va iniciar diumenge a última hora, al voltant de les 23.30 hores (les 10.30 hores del dilluns a Barcelona). "En aquest moment, els fluxos de lava estan continguts en la zona del cim i no amenacen a les comunitats que hi ha sota el vessant", ha informat. L'institut ha instat els veïns de la zona volcànica a preparar-se per a possibles evacuacions, ja que l'evolució dels fluxos de lava pot canviar "ràpidament" i moure's vessant avall — en cas que no quedin continguts a la caldera. El Servei Geològic dels Estats Units ha compartit un breu vídeo que mostra imatges tèrmiques de l'inici de l'erupció des del cim del volcà, en el qual la temperatura en graus centígrads es mostra a la barra de colors de la dreta.

Avís vermell per l'erupció del volcà

El Servei Nacional de Meteorologia dels Estats Units ha assegurat que es pot acumular una resta de cendra "de menys d'un quart de polzada" en algunes parts de l'illa, motiu pel qual ha recomanat a les persones amb problemes respiratoris que no surtin de casa per no inhalar les partícules a l'aire. De fet, els experts no descarten que els vents puguin arrossegar gasos i fins i tot restes de cendres cap a altres zones més allunyades. Les autoritats han emès un avís vermell per a la navegació aèria en la zona. Els satèl·lits de l'Administració Nacional, Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) han captat imatges que mostren la calor i el diòxid de sofre que allibera la caldera del volcà.

El volcà Mauna Loa s'ubica a pocs quilòmetres del de Kilauea, que l'any 2018 va patir una erupció que va destruir més de 700 llars i va obligar molts residents a desplaçar-se. És un dels cinc volcans que formen l'illa de Hawaii i el seu nom en hawaià significa "muntanya alta". És el volcà actiu més gran del món, amb un volum estimat de 75.000 quilòmetres cúbics i una altura de 5.000 metres des de la seva base fins a la superfície de l'oceà i altres 4.170 metres sobre el nivell del mar — 9.000 metres d'altitud total. S'han produït una trentena d'erupcions des que es té registre, amb l'última durant el març del 1984. Cap de les erupcions recents ha causat morts, però alguna sí que ha destruït aldees.

És un volcà de tipus escut. És a dir, que la seva lava és extremadament fluixa (baixa viscositat) i els pendents no són costeruts. Les erupcions d'aquesta mena de volcans són rarament violentes. La seva forma és d'estil hawaià, amb fonts de lava que alimenten els seus corrents. Al principi de l'erupció, s'obre una falla de diversos quilòmetres de llarg i es formen corrents de lava que es traslladen per tota la seva longitud (anomenada "cortina de foc"). Després d'uns dies, l'activitat es concentra en una sola obertura.