Des que va començar la invasió a gran escala d'Ucraïna, el 24 de febrer del 2022, el president rus, Vladímir Putin, s'ha vist com un home poderós i imprevisible. El temor sobre les armes nuclears i la possibilitat que les fes servir sempre han estat sobre la taula, malgrat les paraules que ha tingut i detallant que implicaven seguretat.

Quan el transcurs de la guerra no ha anat exactament com Putin tenia previst, s'ha vist que l'èxit d'Ucraïna és una possible amenaça per al govern de Putin. Aquest cap de setmana, però, la rebel·lió de les tropes de Wagner ha obert una nova porta. És possible que tots els fets i esdeveniments que han passat hagin humiliat el president rus, fet que l'impulsi, tal com diu la CNN, al fet que pugui fer alguna maniobra cruel en la guerra d'Ucraïna per tornar a marcar múscul. 

Ara bé, un moviment mal fet podria comportar una maniobra dolenta al camp de batalla i, per tant, traduir-se en pèrdues. Un fet que faria la situació encara més complicada per a Putin. Això alimentaria, encara més, les pors que el líder rus pogués amenaçar amb una resposta catastròfica després de mesos amb soroll sobre les armes nuclears. 

En aquest sentit, tal com assenyala la cadena nord-americana, Occident podria tenir un nou mal de cap, després de veure com han anat les coses aquest cap de setmana. Després de mesos amb grans pèrdues al camp de batalla i els danys econòmics provocats per les sancions occidentals. A Putin li ha sortit un nou enemic a casa. La guerra dialèctica entre Ievgueni Prigojin, cap del grup Wagner, i el Kremlin, precisament pel paper de la guerra a Ucraïna. 

Un Putin en hores baixes

"Potser tots estem emocionats de veure que el poder de Putin és més inestable i que l'Estat és més fràgil del que pensàvem, però també hauríem de pensar molt en què passarà després", ha dit a la CNN Robert English, un expert a Rússia i l'est de Rússia, que dirigeix l'Escola de Relacions Internacionals de la Universitat del Sud de Califòrnia.

Probablement, serà algú com Prigojin o un altre tipus de líder militar que pretengui el poder, no un liberal com Alexei Navalni o aquests altres crítics liberals de Putin, sinó un populista de dreta que apel·la a la mateixa antielit, amb instints anticorrupció, però que té unes tendències dictatorials brutals”, ha exposat English.

La situació de Prigojin

La investigació del cas penal que involucra Prigojin i la seva presumpta participació en l'organització d'un motí armat continua activa, ha dit aquest dilluns l'agència estatal de notícies russa TASS, citant una font propera a la Fiscalia General. "El cas penal contra Prigojin no s'ha aturat. La investigació continua", ha exposat la font sobre el fundador de Wagner, segons destaca la mateixa agència de notícies russa. Dissabte, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, hauria dit als periodistes que s'havia arribat a un acord amb Prigojin i que es retirarien els càrrecs en contra per cridar a “una rebel·lió armada”, sense proporcionar un termini.

El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, també va afirmar dissabte que es retiraria el cas penal contra Prigojin. Amb les forces Wagner de Prigojin a tot just unes hores de distància de Moscou, Lukaixenko va dir que havia negociat un acord amb Prigojin, que li permetria exiliar-se a Bielorússia sense enfrontar càrrecs.

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, amb unes espelmes / Efe