L'arbre viu més alt del món no accepta visites. Hyperion, certificat pel Guinness World Records està literalment prohibit per als visitants. El Parc Nacional Redwood de Califòrnia ha emès un comunicat que qualsevol persona que sigui vista prop de l'arbre poc enfrontar-se a sis mesos de presó i una multa de gairebé 5.000 euros. 

L'arbre, que es troba al parc i no té camins que condueixin a ell, s'està enfrontant a una greu degradació ambiental per part dels buscadors d'emocions fortes que l'han visitat des del 2006, quan el van trobar un parell de naturistes, segons recull la CNN. L'arbre sequoia de la costa (sequoia sempervirens) fa 115,92 metres d'alçada i el seu nom es deriva de la mitologia grega: Hyperion era un dels titans i el pare del déu del sol Helios i la deessa de la lluna Selene.

"Hyperion està ubicat fora del camí, s'hi accedeix a través d'una densa vegetació i requereix travessar una sèrie d'arbustos per arribar a l'arbre", es pot veure en un comunicat al qual ha tingut accés la mateixa cadena nord-americana.

"Malgrat el difícil viatge, l'augment de la popularitat a causa de blogs, escriptors de viatges i llocs web d'aquest arbre fora dels camins ha resultat en la devastació de l'hàbitat que envolta Hyperion", diu el comunicat. "Com a visitant, has de decidir si seràs part de la preservació d'aquest paisatge únic o seràs part de la seva destrucció".

Leonel Argüello, cap de recursos naturals del parc, ha dit al portal de notícies San Francisco Gate que l'àrea té un servei limitat de telefonia i GPS, cosa que significa que pot ser molt difícil rescatar els excursionistes perduts o ferits a la zona. A més de l'erosió i els danys causats a la base de l'arbre, hi ha problemes secundaris que provenen de l'afluència de persones.

“Hi havia escombraries, i la gent estava buscant encara més camins laterals per fer servir com a lavabo. Deixen paper higiènic usat i deixalles humanes, no és una cosa bona”, ha dit Arguello.

Els incendis també suposen un perill per a l'arbre

Els visitants humans no són l'únic risc per a aquests arbres gegants. Els incendis forestals són una preocupació creixent als parcs nacionals de Califòrnia. El 2021, els funcionaris dels Parcs Nacionals Sequoia i Kings Canyon van prendre mesures extremes per protegir del foc alguns dels arbres més grans del món, destaca també la CNN.

El General Sherman, considerat l'arbre més gran del món, determinat per la densitat i no per l'alçada, ja que és més baix que l'Hyperion, va ser embolicat en un "material resistent a les cremades a base d'alumini" similar al paper d'alumini per protegir els arbres en cas d'incendi. 

 

Imatge principal: un bosc / Unsplash