Ja s'ha perdut el recompte total de festes del premier britànic Boris Johnson en plena pandèmia, amb el país confinat i ell donant-ho tot des del número 10 de Downing Street. L'última informació que ha avançat The Telegraph, el diari on ell havia treballat com a periodista, el deixa a les portes de sortir en globus: dues festes amb el seu personal, en plena pandèmia i previ a la celebració del funeral del duc d'Edimburg.

 Les trobades van concentrar una trentena de persones bevent alcohol i ballant amb el volum dels altaveus de música ben alts fins a primera hora del passat 17 d'abril. Una portaveu va confirmar que l'antic director de comunicacions de Johnson, James Slack, "va fer un discurs de comiat" per agrair els seus col·legues abans d'assumir un nou càrrec com a director adjunt del diari Sun.

Un portàtil per fer de dj des de la fotocopiadora

The Telegraph explica que el personal va ser traslladat a una botiga propera amb una caixa carregada d'ampolles de vi. La trobada, celebrada en un soterrani, comptava amb un ordinador portàtil col·locat en una fotocopiadora amb "música a un gran volum". La festa va allargar-se fins a la mitjanit als jardins del número 10.

Aquest nou escàndol coincideix amb la filtració d'un vídeo de Johnson. Falta contextualitzar el quan, si abans o durant la pandèmia, però la ciutadania anglesa ha dit prou amb la imatge del seu premier.  L'usuari de twitter Henry Dyer ha compartit un vídeo suposadament de Boris Johnson: "Heu vist ballar Michael Gove? Aquí teniu Boris Johnson ballant en una festa de Nadal de l'Ajuntament amb qui crec que era aleshores la presidenta de l'Assemblea de Londres, que maneja un sabre làser". El vídeo mostra un Johsnon ballant "All Night Long" de Lionel Richie.

Henry, és periodista de política a l'Insider. En la seva biografia a twitter es defineix com "un periodista polític al Regne Unit especialitzat en el finançament polític, els nomenaments i les investigacions de dades de Westminster". De moment, suma més de 12.000 seguidors.

Però d'on veritablement han sortit les primeres filtracions que estan enfonsant la carrera política de Johnson venen de qui havia estat el seu gran home de confiança: Dominic Cummings, ideòleg del Brexit i autor d'eslògans polítics brillants com Take Back Control o Get Brexit Done que van contribuir a l'arribada de Johnson a Downing Street l'any 2019.

Qui no perdona Johnson?

Cummings també es va saltar el confinament però posteriorment va ser cessat del seu càrrec pels rumors que l'assessor podria haver filtrat informació confidencial. A més, algunes fonts properes van afirmar que Cummings va tenir una sèrie d'enfrontaments amb la parella del primer ministre, Carrie Symonds. Des del seu bloc personal, Cummings no para de publicar informació, fins ara, confidencial. L'exassessor va començar a publicar una sèrie de tuits i entrades al seu bloc qualificant Johnson d'"incompetent", "boig" i "poc ètic" i va insinuar que tenia informació sobre el que passava a Downing Street quan es va desfermar la pandèmia, com una festa al Downing Street el 20 de març del 2020.

Amb independència del context de les imatges, tota l'oposició i un grup de tories exigeixen la seva renúncia. El primer ministre ha demanat perdó per assistir a festes en ple confinament, però s'excusa dient que pensava que era feina. Els precedents no l'afavoreixen: anteriorment ha estat acomiadat dues vegades per mentir en els diaris on treballava. Per acabar-ho d'adobar, ara es multipliquen les imatges com una altra fotografia de Johnson ballant en plena pista. Darren Johnson, del Green Party, és qui l'acompanya i ell mateix ha volgut remarcar el context del moment: "Perquè quedi clar, aquest soc jo ballant amb Boris Johnson a la festa de Nadal del 2009, no a la festa de Nadal de Downing Street durant el tancament el 2020, a la qual no vaig ser convidat".