Tensió extrema a París en una nova protesta dels 'armilles grogues' (45a jornada de reivindicació) al mig d'un important dispositiu de seguretat, coincidint amb unes altres dues manifestacions, una ecologista contra el canvi climàtic i una altra contra la reforma de les jubilacions.

El govern francès ha desplegat aquest dissabte prop de 7.500 agents de policia, canons d'aigua i vehicles blindats per evitar aldarulls, i des de divendres a la tarda, es van acordonar barris sencers del centre de la capital.

No obstant això, la violència ha estat inevitable. Enmig de la jornada, la tensió ha anat augmentant i els manifestants han començat a crear barricades al mig dels carrers de la capital francesa, cremant contenidors, motocicletes i qualsevol tipus d'objecte que pogués obstaculitzar el gran desplegament policíac.

Les forces de seguretat han recorregut als gasos lacrimògens i a les porres per dispersar els manifestants, que es dirigien cap a l'avinguda dels Camps Elisis, on en anteriors marxes es van saquejar botigues.

"Ens tracten com a criminals", ha denunciat els activistes ecologistes. "Ens reunim per dir que no podem viure. No és només una manifestació contra un president sinó contra tot un sistema", afirmen.

Fonts de les forces de seguretat esmenten que aquesta violència per part dels manifestants prové de la "convergència" entre els "armilles grogues" i els anomenats Black Blocs, grups violents "que volen trencar-ho tot".

Les autoritats afirmen que ja temien episodis violents, com ja va passar en anteriors manifestacions dels "armilles grogues", que fa deu mesos que protesten contra la política social i fiscal del govern.

En total, la policia ha realitzat més de 1.250 controls en els quals s'han confiscat boles de petanca, un martell o un morter amagat en un reproductor de DVD. Fins ara, s'han detingut 152 persones a les zones on estava prohibit manifestar-se.