Segons dades oficials, més d'un 70% dels russos donen suport a l'operació militar especial de Rússia a Ucraïna. O dit amb altres paraules, a la invasió russa d'Ucraïna –cal recordar que a Rússia no es pot parlar ni de guerra ni d'invasió–. Entre altres coses, això és el que va voler demostrar divendres passat el president rus, Vladímir Putin, en el macro míting que va celebrar a Moscou. Ara bé, no tot és com sembla (necessàriament). Si es comparen les persones que han assistit a l'acte i les manifestacions que hi ha contra la guerra, que són més petites, es podria constatar que hi ha cert entusiasme per la guerra a Ucraïna. Ara bé, cal posar èmfasi en el fet que si una persona es manifesta sola sostenint un full en blanc, ja és susceptible de ser detinguda. L'investigador The Wilson Center Kamil Galeev es fa ressò a les xarxes socials d'un vídeo on es veu un periodista demanant a un grup de seguidors fora de l'estadi per si volen dir algunes paraules. En un principi tothom en fuig. Finalment, un respon: "Ens han empès a un autobús i ens han portat aquí". En aquest sentit, Galeev constata que cal entendre que totes les manifestacions en suport la guerra estan escenificades. "Putin reprimeix qualsevol acció política independent i no permetrà ni una protesta a favor ni en contra de la guerra. Els nacionalistes russos que intenten fer protestes a favor de la guerra són arrestats i amenaçats d'anar a la presó". Aquestes, però, no són les úniques reflexions de Galeev, ja que també parla de l'estratègia cгон бюджетников –pressionar els empleats del govern– i com aconsegueix el poder de convocatòria. Una tècnica que no sembla anar gens malament ara per ara.

Ara bé, què passa amb els russos que senten que aquesta guerra no va amb ells o que hi estan en contra? La situació actual pot derivar, en certa manera, a una discriminació cap als russos. Posar-los a tots al mateix sac i mirar-los malament simplement per la seva nacionalitat. Precisament per això, l'ambaixada russa a França ha compartit a les xarxes un vídeo acompanyat del hasgtag #StopHatingRussians –pareu l'odi contra els russos– amb la finalitat de fer front a aquesta discriminació originada des de l'inici de la guerra a Ucraïna. Cal dir que l'ambaixada, però, no fa cap referència ni a la guerra ni a l'operació militar. Només el hashtag acompanyat d'un signe d'exclamació i una bandera russa. 

Què s'hi pot veure en aquest vídeo?

A les imatges es pot veure un grup d'amics que estan celebrant una festa amb els seus respectius gossos. Els humans juguen a jocs de taula mentre mengen i comparteixen estones i fotos. Els gossos també juguen entre ells i fins i tot es pot veure com un d'ells rosega un os. De sobte, truca al timbre un noi que ve acompanyat d'un husky siberià. Tal com el jove descriu quin tipus de raça és, la música s'atura, la diversió i els jocs de taula es paralitzen i predominen males cares. Els gossos també aturen tot el que estaven fent i es miren l'escena amb cara d'estupefacció. La noia que li ha anat a obrir la porta li diu al noi que no hi ha lloc per a ell (ni per al seu gos) a la casa i li tanca la porta. El husky, com si hagués entès tot el que ha passat en aquesta escena, li dona la poteta i el mira fixament. La festa continua dins la casa entre els humans, però sembla que alguna cosa ha canviat entre els gossos. 

 

El jove i el husky marxen, però un dels gossos de dins la casa decideix passar a l'acció. Troba una porta entreoberta i mentre s'hi esmuny, els humans li diuen "para!" o "és perillós, és rus!". Tanmateix, els gossos no s'aturen. I per on ha sortit un, en un surt un altre i tots, que van a buscar el husky i al jove. Ell els acarona a tots, i les cares de preocupació canvien per somriures, fins i tot la música és més festiva. El vídeo acaba amb la frase "boundaries are in humans heads" –els límits o les barreres estan dins dels caps dels humans– i "stop spreading hate" –deixa de difondre l'odi–.

 

Imatge principal: un husky siberià / Unsplash