ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

La segona reunió negociadora entre les delegacions de Rússia i Ucraïna ha començat amb una fredor glacial, que denota que no hi ha cap perspectiva d'acord mentre l'exèrcit rus bombardeja. La delegació russa ha comparegut amb americana i corbata, i ha estat la primera a arribar al lloc de trobada, mentre que la delegació ucraïnesa hi ha anat amb vestit militar. En arribar, les dues parts han fet una encaixada de mans en un ambient tens. Ucraïna ha aprofitat la trobada per reclamar almenys la posada en marxa d'un corredor humanitari per a la sortida de refugiats, tal com també demana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A causa dels atacs russos, fins ara han mort més de 2.000 civils i més d'un milió de persones han sortit del país. El corredor humanitari és a la pràctica una zona desmilitaritzada temporal per permetre el trànsit segur de l'ajuda humanitària, però només es pot fer amb l'acord de Rússia. La reunió bilateral se celebra a la frontera entre Polònia i Bielorússia.

L'assessor del cap de l'Oficina del president d'Ucraïna, Mykhailo Podoliak, ha precisat que a més del corredor humanitari també reclamen un alto el foc immediat, o un armistici. Amb tota probabilitat Rússia no acceptarà aquesta petició, perquè continua la seva ofensiva de forma implacable. L’exèrcit rus ataca sobretot per l'est i pel sud, on en les últimes hores ha aconseguit el domini de la ciutat de Kherson. Aquesta és la primera gran ciutat que acaba sota control de Moscou, però no pas l'única. Mariúpol, al sud-est, està totalment envoltada i pateix continus atacs i bombardejos des de fa dies amb una població sense calefacció i sense aigua. Ha estat un objectiu de les milícies prorusses de l'autoproclamada república popular de Donetsk.

L'ofensiva també segueix sobre la capital, Kíiv, on una cadena d'explosions ha sacsejat en nucli urbà. S'han detectat deflagracions als barris de Golossievo (sud de la ciutat), Petxerska (centre) i als voltants de l'estació del metro de Drujbi Narodiv (centre). El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha promès aquest dijous reconstruir el país quan finalitzi la guerra i ha exigit a Rússia que pagui per tota la destrucció que està provocant la invasió russa. En un nou vídeo, el president ha assegurat que l'Estat restaurarà "cada casa, cada carrer, cada ciutat". "I li diem a Rússia: ensenya (a la població) les paraules 'reparacions' i 'contribucions'". Zelenski ha fet aquestes declaracions després que les forces russes han bombardejat la Catedral de l'Assumpció a Khàrkiv. "La catedral de l'Assumpció de Khàrkiv ha quedat perjudicada com a resultat dels bombardejos. Les finestres i vidrieres estan trencades, els mobles de l'església i les decoracions perjudicades. La gent que s'hi resguardava a dins (dels atacs) no ha resultat ferida", ha assenyalat la mateixa església a través d'un missatge de Facebook.