El president de Rússia, Vladímir Putin, ha arribat aquest dissabte per sorpresa a la península de Crimea, el dia en què se celebra el novè aniversari de la seva annexió per part de Moscou, i l'endemà de la seva ordre de detenció per part de la Cort Penal Internacional. Crimea va passar sota control rus durant una ofensiva militar en 2014 i va acabar oficialment incorporada a Moscou en un plebiscit mai reconegut ni per Kíiv ni pels seus socis internacionals.

La televisió estatal russa, Rossía 1, ha estat la que ha difós a través del seu canal de Telegram les imatges de Putin acompanyat del governador de Sebastòpol, Mikhail Razvozhayev, i el metropolità Tikhon, president del Consell Patriarcal de Cultura, visitant una escola d'art i el centre infantil Quersoneso, als afores del port de Sebastòpol, la principal base de la Flota russa del mar Negre. Ambdós centres formen part de la primera etapa del parc històric-arqueològic Quersoneso Táurico. ​"És una idea del metropolità de Pskov i Porjovsk, Tijon, que va recolzar el president i que es plasma a un ritme increïble gràcies als constructors militars", ha escrit a Telegram el governador de Sebastòpol.

Aparició per sorpresa de Putin

El portaveu del Kremin, Dmitri Peskov, havia anunciat anteriorment que Putin participaria en una videotrucada en la inauguració d'un centre cultural en el marc de l'aniversari de la "reunificació amb Crimea", com des de Rússia denominen l'annexió de la península. El governador de Sebastòpol també s'ha vist sorprès per aquesta visita i ha reconegut que "tots estaven preparats per a una videoconferència amb Putin". "Finalment, el president ha vingut en persona. Amb cotxe. Ell mateix venia al volant. En aquest dia històric el president sempre està amb Sebastòpol i la gent de Sebastòpol. El nostre país té un líder increïble", ha afegit el governador.

Putin va viatjar per última vegada a la península el juliol de 2020, tot i que el desembre de l'any passat, va fer una brevíssima visita al pont de Kerch, infraestructura que comunica la península de Crimea amb la Rússia continental, i que va ser destruïda en una explosió l'octubre de 2022. 

Ordre de detenció contra Putin 

La Cort Penal Internacional (CPI) va emetre aquest divendres una ordre d'arrest contra el president rus, Vladímir Putin, com a “presumpte responsable” de la deportació il·legal de nens ucraïnesos i el seu trasllat de zones ocupades a Ucraïna a Rússia, el que suposa un crim de guerra segons el tractat d'aquest tribunal, l'Estatut de Roma. Els delictes dels quals se l'acusa van ocórrer almenys des del 24 de febrer de 2022 en el "territori ocupat d'Ucraïna", va assenyalar la CPI, que considera que hi ha “motius raonables” per a creure que Putin té “responsabilitat penal individual” pel crim de guerra que suposa la deportació de menors. 

La responsabilitat individual de Putin, com a cap d'Estat i responsable superior, podria traduir-se tant a “haver comès els actes directament, juntament amb uns altres o a través d'uns altres”, o per “no haver exercit un control adequat sobre els seus subordinats civils o militars que van cometre els actes o van permetre la seva comissió i estaven sota el seu control i autoritat efectiva”, segons s'explica en l'article 28 del tractat fundacional de la CPI.