Veneçuela ha emès ordres de captura contra opositores exiliades a Espanya i els Estats Units, tal com ha anunciat aquest dilluns el fiscal general, Tarek William Saab. Es tracta de tres exdiputades que conformen una comissió acabada de crear pel parlament veneçolà del 2015 (el mandat del qual va vèncer el gener del 2021) per dirigir els actius de l'Estat a l'exterior: la nova presidenta del parlament paral·lel opositor, Dinorah Figuera; així com Auristela Vásquez i Marianela Fernández. Figuera i Vázquez són a l'estat espanyol, mentre que Fernández viu als EUA.

Així doncs, Saab ha informat que s'ha sol·licitat a la Interpol l'emissió d'una alerta roja de detenció contra les opositores veneçolanes: "Aquestes delinqüents (...), Dinorah Figuera, Marianela Fernández i Auristela Vásquez; que ara pretenen autoproclamar-se com una directiva ad hoc d'una Assemblea Nacional (el parlament veneçolà), que el seu període ha culminat, les hem processat i hem sol·licitat les ordres respectives d'aprehensió". El fiscal general ha explicat que estan acusades dels delictes de robatori d'actius, usurpació de funcions, associació per delinquir i traïció a la pàtria. "A veure què fan els governs d'aquests països amb les nostres sol·licituds", ha apuntat, en referència a Espanya i els Estats Units.

Delicte o persecució judicial?

També s'ha sol·licitat l'embargament i assegurament dels seus béns, així com el bloqueig i immobilització dels seus comptes. D'altra banda, s'han emès altres dues ordres de captura contra José Figueredo Márquez i Luis Alberto Bustos — el secretari i subsecretari d'aquesta mena de parlament paral·lel opositor. La cosa és que l'Assemblea Nacional del 2015 ha prorrogat per tercer any consecutiu el seu mandat perquè consideren il·legítimes les eleccions impulsades pel president Nicolás Maduro.

Saab ha argumentat que "segons la legislació, un parlamentari electe el 2015 culmina el seu període el 2020". "Com és possible que el 2023 uns subjectes al marge de la llei s'autoproclamin com a comissió parlamentària per suposadament vigilar els actius del país a l'exterior?", s'ha preguntat el fiscal general. Però l'oposició veneçolana ha denunciat aquest diumenge que existeix una "persecució judicial" contra la nova junta directiva del parlament veneçolà del 2015. Sigui com sigui, l'òrgan no té cap poder real dins del país i només manté el control d'alguns actius de l'Estat a l'exterior.