La pluja és un bé escàs i les setmanes de clima hivernal sec han generat preocupacions sobre el que podria significar a Itàlia una sequera extrema. A l'estiu ja es van disparar les alarmes i també cal mencionar que els Alps no van rebre les nevades esperades, de fet, van quedar-se a la meitat, recorden alguns especialistes. Fet que va afectar les reserves d'aigua.

Venècia sense aigua als canals

Venècia és la protagonista, de nou, dels desastres a Itàlia. Aquesta vegada, però, no és per les marees altes, sinó més aviat per l'efecte contrari. Unes marees inusualment baixes han canviat el focus. Ara el problema no és una inundació dels carrers, sinó la falta d'aigua que, fins i tot, està fent intransitables alguns canals. Les góndoles, els taxis aquàtics i les ambulàncies no poden circular per determinats carrers de la ciutat.

El problema de Venècia no és un de sol, sinó una combinació de factors: falta de pluja, sistema d'alta pressió, lluna plena i corrents marins. Els rius i llacs italians pateixen una greu falta d'aigua, segons ha dit aquest dilluns el grup ecologista Legambiente, amb l'atenció centrada al nord del país. 

En aquest sentit, el riu Po, el més llarg d'Itàlia que va des dels Alps fins a l'Adriàtic, té un 61% menys d'aigua del que seria habitual per aquesta època de l'any, segons han posat de manifest en un comunicat. El juliol de l'any passat, Itàlia va patir la pitjor sequera en 70 anys i va declarar estat d'emergència en diferents àrees que rodegen el Po, que representa aproximadament un terç de la producció agrícola del país. 

Itàlia necessita 50 dies de pluja

"Estem en una situació de dèficit d'aigua que s'ha estat acumulant des de l'hivern del 2020-2021", ha dit l'expert en clima Massimiliano Pasqui de l'Institut italià d'investigació científica CNR, citat pel diari Corriere della Sera. D'aquesta manera, ha posat de manifest que es necessiten aproximadament 50 dies de pluja. 

Els nivells d'aigua al llac Garda, al nord d'Itàlia, han caigut a mínims històrics, un fet que fa possible arribar a la petita illa de San Biagio a través d'un camí que ha quedat visible. 

La culpa podria ser d'un anticicló que està sobrevolant Europa occidental i que ha portat en els últims 15 dies temperatures molt suaus, més pròpies de la primavera que del mes de febrer. El temps, però, sembla que podria tornar a canviar en els pròxims dies i portar les pluges que tant necessiten. 

 

Imatge principal: canals de Venècia / Unsplash