Les universitats de l'Iran s'han convertit en l'epicentre de les protestes en contra de les autoritats del país, després de la mort de Mahsa Amini, detinguda per la Policia de la Moral per portar el vel mal posat. Uns joves estudiants de la Universitat d'Hormozgan, situada en una de les regions més conservadores de l'Iran, han tirat a terra una paret que servia per segregar homes i dones a la cafeteria de la facultat, a crits de "llibertat". Una imatge que s'ha convertit en un símbol d'aquestes protestes que, tot i la repressió de les autoritats, continuen i cada vegada són més violentes.  

Repressió de la policia iraniana als universitaris 

Les mobilitzacions segueixen després de set setmanes de la mort de la jove Amini. El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, el general Hossein Salami, va advertir el passat dissabte que les protestes s'havien d'acabar. "No sortiu més al carrer", va dir el líder del cos de policies dirigint-se als estudiants. Salami també els va avisar que "no han de posar a prova la paciència del sistema" perquè si continuen amb les manifestacions, "no hi haurà un final feliç". De fet, les autoritats de l'Iran fa dies que apliquen una forta repressió a les universitats, fins al punt d'expulsar alumnes que participen a les protestes de les facultats i residències. Segons han explicat fonts universitàries del país a Efe, les últimes hores s'han produït nombroses expulsions a Teheran, així com algunes detencions. En diversos centres universitaris també s'han viscut moments de tensió amb les forces de seguretat.

L'Iran vol incrementar les restriccions a Internet

Des de l'inici de les protestes, la policia iraniana ha tingut moltes dificultats per frenar les mobilitzacions. La repressió ha causat centenars de morts, segons denuncien algunes ONG internacionals, encara que les autoritats locals no donen xifres oficials. El govern iranià, en un intent d'aturar aquest moviment popular, està aplicant fortes restriccions a Internet. L'última mesura que ha anunciat és la criminalització de les VPN. Precisament, el ministre de Comunicacions, Isa Zarepou, va lamentar que l'ús d'aplicacions VPN no fos un crim i va assegurar que treballa perquè utilitzar aquestes aplicacions sigui penat. Segons Zarepou, les VPN "provoquen seriosos danys als dispositius, com ara telèfons, portàtils i ordinadors, perquè faciliten l'accés dels hackers als telèfons de les persones" i, com a "expert", ha recomanat als usuaris que no les facin servir.