El comandant en cap de la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, el general Hossein Salami, ha llançat aquest dissabte una amenaça als joves que protesten des de fa 40 dies contra el règim iranià després de la mort de la jove Mahsa Amini, detinguda tres dies abans per la Policia de la Moral per no portar ben posat el vel. "Avui s'acaben les protestes. No sortiu més al carrer", ha advertit el líder de l'organització militar que vetlla pel sistema polític de la república islàmica. Salami ha avisat els manifestants que "no han de posar a prova la paciència del sistema" i els ha assegurat que si continuen "no hi haurà un final feliç"

Salami ha fet aquestes declaracions durant el funeral de les 15 víctimes de l'atemptat que es va produir dimecres passat a la mesquita de Shah Cheraghen, a la ciutat de Xiraz, el tercer santuari més important per als xiïtes a l'Iran. L'Estat Islàmic ha reivindicat l'atac, però les autoritats iranianes l'atribueixen a la culminació de dies de disturbis. Precisament, durant la processó funerària s'han sentit consignes contra les protestes i contra els considerats "enemics" del país, com ara "mort a Amèrica, mort a Israel i mort a Anglaterra". 

De fet, el general Salami ha insistit durant el seu parlament que els disturbis són una conspiració dels "Estats Units, el Regne Unit, l'Aràbia Saudita i el règim sionista", en referència a Israel. Es tracta d'un plantejament que ja va compartir el líder suprem de la República Islàmica, l'aiatol·là Ali Khamenei, quan va afirmar que aquests països estaven "influenciant" les joves iranianes per fomentar les protestes al país. Les agències d'intel·ligència iranianes també van reafirmar aquesta idea el passat divendres.

En aquest sentit, el que és un dels militars més poderosos del país, ha demanat als joves que no es deixin influenciar per Occident. "No vengueu la vostra pàtria i honor a Amèrica, no bufetegeu els rostres dels guerrers que han fet servir el seu pit per protegir-vos, traieu-vos la disfressa de soldats americans, no us convertiu en peons dels enemics de la pàtria", ha exigit Salami. 

Les protestes continuen malgrat les amenaces

Mentrestant, les protestes a l'Iran continuen. En les últimes setmanes semblava que s'havien reduït en força i mida, ja que no eren com les manifestacions multitudinàries de l'inici, en què milers de dones es treien els vels, els cremaven i marxaven pels carrers cridant consignes contra el govern. Les protestes s'havien dispersat i estaven més aviat centrades en petites accions de protestes a universitats. Per exemple, a la Universitat de Teheran els estudiants masculins i femenins van decidir menjar junts en espais del centre per protestar contra la política de segregació per sexe que impera al país, segons va informar el diari Shargh. 

Tanmateix, en els últims dies les manifestacions han tornat a revifar, milers de persones han tornat a sortir als carrers de ciutats arreu del país i s'han produït importants xocs amb les forces de seguretat. Segons les ONG iranianes, vinculades principalment a l'oposició, almenys 253 manifestants han mort a l'Iran des del començament de les manifestacions.