Els 27 països de la Unió Europea han acordat aquest divendres la recepta per fer front a la crisi energètica que toca a les portes del continent. El pacte estableix que es farà una "intervenció temporal i d'emergència", que inclou el topall al preu del gas en la formació de preus de l'electricitat o limitar els ingressos de les empreses energètiques i elèctriques.

En paral·lel, es demana que, en la mesura del possible, es buscaran mecanismes per coordinar-se i reduir la demanda d'electricitat. Això és el que han abordat els ministres d'Energia del club comunitari que, amb aquest pacte, insten i reclamen a la Comissió Europea a formular i plantejar les eines legislatives que permetin materialitzar aquests acords.

Giró, en la línia de la UE

En aquesta línia ja es va pronunciar aquest dijous el conseller d'Economia, Jaume Giró, advertint que amb les mesures del Banc Central Europeu de pujar els interessos no n'hi hauria prou. "En el cas d'Europa, no és un problema monetari, sinó energètic clarament en el qual el component de la inflació que estem patint del 50-60% ve generat pel preu del gas i l'electricitat", va declarar des de la delegació del Govern a Girona. Així doncs, la línia que segueixen els governants va en aquesta direcció.

Responsabilitats a la Comissió Europea

Ara, el que demanen els estats membre és l'execució de totes les mesures per part de la Comissió Europea. Els ministres de la UE han demanat que aquesta s'encarregui d'elaborar mesures de liquiditat d'emergència per ajudar els mercats energètics tensos i tallar el vincle entre els costos de gas i els preus de l'energia.

També eliminar els beneficis de les empreses energètiques, mentre que no hi hagi mesures concretes per forçar una reducció de la demanda, el factor crucial. Els ministres havien discutit una proposta per limitar els preus del gas importat, amb la idea de limitar els preus de totes les importacions, no només les de Rússia.

Al final, les propostes s'han acabat ampliant. Tot i que els ministres d'Energia de la UE han acordat que el bloc necessita un pla integral per resoldre la seva crisi energètica, encara s'ha de veure com es dissenyarà, segons Simone Tagliapietra, membre sènior del think tank Bruegel a Brussel·les. 

Cal recordar que el Consell de Govern del Banc Central Europeu va decidir apujar els tres tipus d'interès clau del BCE en 75 punts bàsics. El BCE assegura que "aquest gran pas anticipa la transició des del nivell altament predominant dels tipus de referència cap a nivells que garantiran el retorn oportú de la inflació a l'objectiu a mitjà termini del 2%". En conseqüència, el tipus d'interès de les principals operacions de refinançament i els tipus d'interès de la línia de préstec marginal i de la línia de dipòsit s'incrementaran fins a l'1,25%, 1,50% i 0,75% respectivament, amb efectes a partir del 14 de setembre de 2022.