Un vídeo ha fet la volta al món. Arran de la persecució que viu la ciutadania que trenca amb el confinament a Xangai per complir amb les normes restrictives que pretenen combatre la covid, els menors d'edat també viuen les conseqüències directes. Si l'ús de la mascareta ja ha estat una barrera comunicativa a casa nostra, allà van molt més enllà. Els nens i nenes, que semblen estar en edat de cursar primària, també porten mascaretes, deixant només els ulls visibles. Però això no és tot.

Les escenes preocupants arriben quan a principis d'aquest mes s'han publicat imatges que mostren els més menuts sent cridats per entrar a l'escola totalment uniformats de blanc en una situació que molts han titllat com entrar a la gàbia en comptes d'una escola. Els 26 milions de residents de Xangai s'han vist submergits en un bloqueig extremadament estricte durant més de cinc setmanes amb les autoritats xineses que ho justifiquen com una manera de controlar els casos de covid de la ciutat.

Nens detinguts

Les escoles, anteriorment, van tancar no perquè van aparèixer casos de covid, sinó per la por a ser castigades per les autoritats. Exemples per entrar en pànic n'hi ha. Com ara el d'un nen que va arribar a l'escola amb un codi vermell, és a dir, havia travessat una zona restringida, i se'l van endur amb un vehicle governamental, explica en un reportatge el diari britànic The Guardian. Es va dir a tothom que mantingués la calma, però lluny de reduir el pànic, tot el que tothom podia pensar era: què passa si el meu fill és el següent? L'escola va tancar poc després.

Campus tancats

La ciutat més poblada de la Xina va informar dissabte un nombre rècord de casos positius i altres zones van reforçar els controls mentre el país va mantenir el seu enfocament zero pandèmia. Les coses podrien anar pitjor, també per als estudiants adolescents. La majoria dels universitaris estan retinguts als campus des de l'octubre passat. Alguns han intentat escalar les parets; alguns s'han acostat a les xarxes socials amenaçant de fer-se mal a ells mateixos i als altres. Està creant una bomba de rellotgeria en salut mental.

De moment, els brots, sobretot de la variant òmicron, afecten Xangai i Jilin, però també es comencen a comptar centenars de casos a 29 províncies xineses més, malgrat que les conseqüències més perilloses d'aquest virus no són com les del 2020. Parlem de ciutats amb 18 milions de residents de mitjana, com la portuària de Guangzhou. En aquest cas, de moment els casos es poden comptar amb els dits de la mà, però el pànic que ha generat ha estat immens i ja ha provocat una crisi en el subministrament dels aliments i les matèries primeres.