La Unió Europea i Ucraïna pretenen donar un missatge a Rússia amb una cimera a Kíiv de cara a aquest divendres. A la reunió assistiran la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i comissaris, així com el president del Consell Europeu, Charles Michel. A la capital ucraïnesa es reuniran amb membres del govern i el president, Volodímir Zelenski. La darrera cimera Unió Europea-Ucraïna es va celebrar el 2021 i aquesta serà, per tant, la primera des de l'inici de la invasió russa. Fonts comunitàries apunten que la trobada a Ucraïna és "un missatge molt important", especialment per a Rússia en plena guerra.

De moment, es coneixen pocs detalls d'aquesta trobada, però, fonts comunitàries apunten que els representants comunitaris abordaran quatre qüestions clau: la candidatura d'Ucraïna a l'adhesió al bloc comunitari, la resposta europea a la guerra, el pla de pau proposat per Zelenski i la seguretat alimentària.

Pel que fa a una de les qüestions més importants per al futur d'Ucraïna, la integració a la Unió Europea, fonts comunitàries asseguren que Ucraïna està fent algunes de les reformes exigides malgrat la guerra i que el bloc comunitari està "preparat" per avançar cap als següents passos un cop el país "compleixi les condicions necessàries". Això sí, sense "especular" quin pot ser el futur d'Ucraïna a la Unió Europea si es manté la guerra. En cas del suport al país, fonts comunitàries indiquen que el segon tram dels 18.000 milions d'euros d'ajuda macrofinancera arribarà a març, després que s'hagi enviat el primer al gener. En la trobada també s'abordarà el futur dels refugiats ucraïnesos, que de moment tenen protecció temporal al club comunitari. La intenció és que "en puguin continuar tenint", apunten les mateixes fonts.

En l'àmbit militar, es preveu que la Unió Europea reforci la missió d'entrenament a l'exèrcit ucraïnès amb formació a 15.000 soldats més. Aquest increment faria elevar a 30.000 els soldats ucraïnesos entrenats en la missió europea. A més, en la trobada es plantejarà la possibilitat d'un centre internacional per perseguir els crims russos a Ucraïna. En el cas del pla de pau proposat per Zelenski, es preveu una discussió entre els representants comunitaris i ucraïnesos sobre la qüestió. En aquest sentit, fonts comunitàries assenyalen el compromís amb estratègies per assolir la pau amb totes les eines diplomàtiques. La trobada conclourà amb una declaració conjunta dels representants ucraïnesos i comunitaris.